Voorbeschouwing: AFC Ajax – FC Twente

Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 28 september 2012 23:41 – Bron: Ajaxinside.nl

Veel tijd om het behalen van de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi te vieren is er niet voor Ajax. De Amsterdammers versloegen woensdag FC Utrecht met 0-3, maar spelen morgen alweer tegen FC Twente. Een pittig duel, want de Tukkers verspeelden nog geen punt in de eerste zes wedstrijden van dit seizoen. Het doel van trainer Frank de Boer is duidelijk: “Wij willen Twente de eerste nederlaag toebrengen.”

Op basis van de statistieken is de thuisploeg in het voordeel. De laatste keer dat Twente won in de Amsterdam Arena was in 2005. Maar De Boer weet met wat voor tegenstander zijn ploeg te maken heeft “Ze zijn niet voor niets jarenlang titelfavoriet. Ze spelen altijd top 3, top 4. Het is een goed voetballend team dat offensief en dominant wil spelen. Het is een interessante confrontatie. Wij moeten als Ajax thuis alles winnen, we willen niets morsen. Anders komen we negen punten achter en hoewel er nog een lange weg te gaan is, is dat veel. Wij willen het gat met Twente het liefst verkleinen tot drie punten.”

“We zijn aan een goede reeks bezig en ik heb er vertrouwen in dat we die tot het einde van het seizoen kunnen vasthouden. Natuurlijk kost het tijd om de nieuwelingen in te passen, want automatismen inslijpen gaat niet zo snel. Maar ik hoop dat we wel in die flow komen waarin ze elkaar blindelings kunnen vinden. Ik hoop dat ze zoveel kwaliteit hebben dat het er voor de winterstop inzit.” De goede reeks werd ingezet in Utrecht. “Natuurlijk is die wedstrijd belangrijk voor de voorbereiding op Twente. Het is belangrijk dat er een goed gevoel is. We hebben tegen Utrecht rechtgezet wat er tegen ADO fout ging. De wedstrijd tegen Utrecht moet de standaard zijn.”

Over de blessuregevallen in de selectie had de oefenmeester het volgende te zeggen: “Met Enoh gaat het goed, hij zou feitelijk kunnen spelen maandagavond, maar Jong Ajax speelt op kunstgras en in samenspraak met Eyong vinden we dat niet zo verstandig. Met Boilesen gaat het ook goed, hij doet al mee in de vijf-tegen-vijf partijtjes en kan binnen een paar weken de grote partijen weer aan. Maar we hebben er niets aan als hij een terugslag krijgt. Nu traint hij goed en is hij fris in zijn hoofd. Christian Poulsen kan iedere wedstrijd negentig minuten spelen. Gelukkig is hij geen international meer, waardoor hij straks tien dagen kan uitrusten. Maar hij is ervaren genoeg om veel te spelen. Miralem Sulejmani komt terug van een zware blessure en het gaat steeds beter op de training. Daarom gun ik hem z’n speelminuten. Een goede ‘Mickey’ kan beslissend zijn en heb ik er graag bij. Niklas Moisander brengt rust in de verdediging. We hebben wel over de momenten tegen ADO en Utrecht gesproken, want als jouw tegenstander inkopt, doe je iets niet goed. Ik heb hem gezegd dat ik een bloedhekel heb aan korfbal verdedigen.”

Danny Hoesen is op zijn weg naar de selectie en ook Fabian Sporkslede doet het goed. “We bekijken van week tot week wie we bij de wedstrijdselectie halen. Fabian heeft de laatste tijd goed getraind en ik moet een jonge speler ook perspectief geven. Ik vond dat Fabian het nu meer heeft verdiend.”

Ajax – FC Twente begint morgenavond om 20.45 uur.

Vermoedelijke opstelling:

 

Hallo mensen. Na de bekeroverwinning van afgelopen woensdag in Utrecht, wacht ONS nu een nieuwe beproeving. Vanavond om 20:45 uur zullen we in eigen huis aantreden tegen FC Twente wat tot dusverre alles wist te winnen in de vaderlandse competitie. Tijd dus om de koploper op een nederlaag te tracteren. Ik vind het echt schitterend om te zien hoe FRANK DE BOER zijn spelers en media weet te overtuigen van zijn visie en welke kant hij op wil met Ajax. De messen worden voortdurend geslepen en steeds meer gaat hij van zijn spelers verlangen dat ze er het optimale uit moeten halen. Met handige uitspraken wint ie zijn spelers voor zich en zullen ze als éénsgezind gesmeed worden. Ik weet zeker dat Eriksen, Moisander en Sulejmani door de uitspraken van afgelopen week geprikkeld zijn en het mooie eraan is dat alles wat Frank doet authentiek is. Daarbij praat Frank altijd met respect naar de tegenstander wat uiterst correct is.

Ik zal de statistieken er eens bij pakken mensen. Ajax – FC Twente is tot dusverre 46x gespeeld in de competitie en Ajax wist er daarvan 35 te winnen. 3x wisten de Oosterlingen aan het langste eind te trekken en 8x kwam er een gelijkspel uit de hoge hoed. De doelcijfers zijn 146 – 40.

In het seizoen 75’76 werd het 5-3 onder leiding van Leo vd.Kroft met doelpunten van Ruud Geels 2x, Willy Brokamp 2x en 1x Arno Steffenhagen ( 16000 toeschouwers toen in De Meer ). Op 9-6-1979 werd het maar liefst 8-1 met Tahamata 2x, Tsjeu La Ling 2x, Wim Meutstege, Arnesen, Lerby en Ray Clarke. 4-4 werd het op 7-5-1985 met 2 Ajax-doelpunten van R.Koeman, 1 van v.Basten en 1 van Dick Schoenaker. 7-0 was de eindstand in het seizoen 91’92 met onder meer 3 doelpunten van Bergkamp en 2 van Johnny V.Loen. Op 24-05-1995 won Ajax de Champions League en enkele dagen daarna speelde Ajax zijn laatste wedstrijd van het seizoen 94’95 thuis tegen Twente ( 3-1 ). Ajax was al lang en breed kampioen, maar het was wel een speciale wedstrijd. FRANK RIJKAARD speelde die dag zijn laatste wedstrijd en dat in ons prachtige shirt. Echt een geweldig filmpje, waarbij ik het niet droog hield…

15-05-2011 staat ons allemaal in het geheugen gegriefd en de ontlading was IMMENS…

SUCCES!!!
 
[Bewerkt door alibabba op 29-09-2012 om 13:49]

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.