Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 16 december 2009 15:31 – Bron: Ajax.nl

Donderdagavond valt de beslissing in de groepsfase van de Europa League. In poule A is Ajax al geplaatst en moeten de Amsterdammers het opnemen tegen RSC Anderlecht. De Belgen hebben aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen, maar bij een overwinning worden ze zelfs groepswinnaar. “Anderlecht heeft een punt nodig. Ik denk dat ze ook zo zullen spelen”, vertelt Martin Jol. “In de thuiswedstrijd tegen ons speelden ze vanuit een gesloten defensie. Wellicht dat ze dat weer gaan doen, al zijn er natuurlijk ook andere scenario’s.”

Bij een gelijkspel zullen beide ploegen tevreden zijn. Zo stelde een Belgisch verslaggever een vraag Ajax en Anderlecht het niet op een salonremise kunnen gooien. Jol denkt daar anders over. “Een salonremise? Soms is het handig. Maar ik zou niet eens weten hoe het zou moeten. Dan zouden we vanavond bij wijze van spreken samen met Anderlecht moeten trainen om afspraken te kunnen maken. Zoiets gaat natuurlijk niet, want dat ziet iedereen. Dat zullen we dus maar niet doen”, sprak Jol duidelijke taal uit. “Bovendien: Ajax speelt altijd om te winnen.”

De Belgen zullen dus niet kunnen rekenen op een meewerkend Ajax, dat een gunstigere loting zou treffen voor de volgende ronde bij het behalen van de groepswinst. “Het is altijd makkelijk als je eerste wordt”, vertelt Jol. “Aan de andere kant: als je in de volgende ronde tegen Liverpool of Marseille komt te spelen, weet je wel direct waar je staat”, doelt de oefenmeester op mogelijke tegenstanders bij een tweede plek. “Je kunt ook niet tot aan de finale tegen alleen maar ‘derderangs’ tegenstanders spelen”, aldus de hoofdtrainer van de Amsterdammers.

Wel is er een kans dat Luis Suárez het duel tegen Anderlecht zal missen. “Het is even afwachten. Suarez heeft wat last van zijn knie”, bevestigt Jol. “Tijdens de wedstrijd tegen NEC kampte hij daar ook al mee, maar toen trok het uiteindelijk weer weg. Daarom laten we er even een scan van maken, maar ik denk dat het wel meevalt.” De Uruguayaan verliet woensdagochtend de training voortijdig. “Of hij donderdag inzetbaar is tegen Anderlecht? Luis wil altijd graag spelen, maar we zullen zien.” Jol denkt er tevens over na om meerdere andere spelers op te stellen. “Natuurlijk zou ik spelers rust kunnen geven. Maar of ik dat ook zal doen zien jullie morgen wel. Het is immers ook leuk als Anderlecht nog iets te puzzelen heeft.”

Ajax zal het in de Amsterdam ArenA in elk geval moeten stellen zonder Gabri en Timothée Atouba. Ismaïl Aissati is wel op tijd hersteld om in actie te kunnen komen. De aftrap wordt om 19:00 uur verricht en de wedstrijd is live te volgen via RTL7.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Zeeuw, De Jong, Enoh; Suárez (Rommedahl), Pantelic en Emanuelson.  

Reageren op dit bericht