Voorbeschouwing: ‘Altijd dicht bij plan gebleven’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 20 november 2015 17:08 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Zaterdagavond hervat Ajax de competitie weer met een thuiswedstrijd tegen Cambuur. Vanwege al het gedoe binnen de club, krijgt het duel met de Friezen niet de volle aandacht. Frank de Boer draaide er op de persconferentie niet omheen. De trainer heeft in Amsterdam wel eens betere tijden meegemaakt. ”Met al die omstandigheden – het gedoe binnen de club, de aanslagen en blessures – kun je niet zeggen dat ik de polonaise aan het lopen ben.”

Op de persconferentie ging het zoals verwacht over Johan Cruijff, die onlangs stopte als adviseur bij Ajax. ”Heel zonde en heel jammer”, reageert De Boer, die de legendarische nummer 14 nogmaals sterkte wenste in zijn strijd tegen kanker. ”Ik heb hem gisteren op televisie gezien. Het deed me goed om te zien dat hij strijdbaar is en er vol tegenaan gaat om beter te worden. Ik had graag gezien dat hij af en toe langs zou blijven komen om advies te geven. Maar wij zullen de visie van Cruijff blijven uitdragen.”

De Boer liet weten dat hij niks tegen Wim Jonk persoonlijk heeft, die ‘vanwege onoverbrugbare meningsverschillen’ moet vertrekken bij Ajax. ”Ik heb helemaal geen problemen met hem. Het gaat om een arbeidsconflict dat al anderhalf jaar gaande is. Kinsbergen heeft geprobeerd het op te lossen en daarna ook Van der Sar, maar op gegeven moment houdt het op. Je moet wel aan tafel komen zitten.”

”Nogmaals, ik volg nog steeds de visie die we zijn gestart sinds de revolutie. Dat betekent met zoveel mogelijk eigen jeugdspelers proberen te spelen, in een bepaald systeem. Natuurlijk zijn er details waarover je kunt discussiëren. Af en toe voer ik wel eens een kleine verandering door, maar in mijn ogen ben ik altijd dicht bij het plan gebleven.”

”Uiteindelijk moeten we beoordelen of het nut heeft gehad”, gaat de oefenmeester verder. ”We zijn de afgelopen vijf jaar vier keer kampioen geworden, met zestig a zeventig procent spelers uit de eigen opleiding. Soms hebben we de selectie verfrist met een nieuwe aankoop, maar vaak ook met een jeugdspeler. We moeten het instapniveau van de jeugd zo hoog mogelijk laten worden. Dat ze in plaats van twee jaar moeten rijpen, bijna direct volwaardige krachten voor het eerste elftal zijn.”

Alleen op die manier kan het Nederlandse voetbal weer naar een hoger plan getild worden, denkt De Boer. ”We moeten accepteren dat we het met jonge jongens moeten doen. Dat heeft schommelingen in de prestaties tot gevolg. De ene keer is het hosanna en de andere keer kommer en kwel. Uiteindelijk moeten we weer aansluiting krijgen bij de Europese subtop. Toch zijn er nog steeds mensen die denken dat wij even de Champions League gaan winnen. Dat is verschrikkelijk lastig, omdat wij niet meer kunnen concurreren met de grote competities. Wij kunnen een gat in de selectie niet zomaar opvullen met een speler van zestig miljoen.”

De Boer gaf aan dat hij in ieder geval erg tevreden is over een aantal Ajax-talenten die er aan zitten te komen. In het bijzonder over Donny van de Beek. ”Vaak is het zo dat nieuwe spelers richting de tweede helft van het seizoen komen bovendrijven. De Jupiler League is heel anders dan de A-jeugd. Vaak kost het een half jaar om te wennen. Ik vind dat Vaclav Cerny zich goed ontwikkelt en voor Abdel Nouri geldt hetzelfde, maar Donny maakt de grootste stappen. Vandaar dat hij ook meetraint. Hij is er heel erg dichtbij. Uiteindelijk zal zijn kans komen.”

Tot slot ging het toch echt ook nog even over de wedstrijd tegen Cambuur. De Friezen draaien een stug seizoen en wisten nog niet te winnen. Zeker in dat opzicht moeten er zaterdag in Amsterdam drie punten worden gepakt. ”e moeten zorgen dat we in de ArenA altijd drie punten pakken, of we nu tegen Feyenoord of Cambuur spelen. Zij hebben nog geen wedstrijd gewonnen. Ik hoop dat wij kunnen profiteren van de situatie waar zij inzitten. De kentering voor Cambuur zal komen, maar hopelijk niet tegen ons.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Van der Hoorn, Dijks; Serero, Klaassen, Gudelj; Schöne, Milik en Fischer.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.