Voorbeschouwing: ‘Bovenaan staan geen prijs’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 18 december 2015 16:23 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Ajax gaat zondag de laatste wedstrijd van 2015 spelen tegen De Graafschap en zal bij winst als koploper de eerste seizoenshelft afsluiten. Frank de Boer gaf eerder deze week al aan dat hij zijn ploeg voor de eerste seizoenshelft slechts een 5,5 geeft. ”Je hebt voor het seizoen het idee dat je halverwege nog minimaal in de Europa League en de KNVB-Beker wilt zitten. Dat is niet gelukt, dus we kunnen moeilijk tevreden zijn”, aldus de oefenmeester. ”We staan weliswaar bovenaan in de Eredivisie, maar dat is geen prijs.”

”Natuurlijk ben ik wel tevreden dat we de eerste seizoenshelft veel internationals hebben afgeleverd, maar dat is eveneens geen prijs”, vertelt de Ajax-trainer. ”Ook heeft het team zich goed doorontwikkeld. Als dat zich doorzet, maken we een goede kans om de titel te pakken. Dat is belangrijk, want bij Ajax draait het om kampioen worden en prijzen pakken. Het vizier ligt nu volledig op de Eredivisie. We hebben het in eigen hand, maar dat zegt niet zoveel na zestien wedstrijden.”

Kenny Tete is een van de talenten geweest die zich dit seizoen stormachtig heeft ontwikkeld. Frank de Boer had lovende woorden over voor de rechtsback. ”Kenny heeft reuzenstappen vooruit gemaakt. Vooral verdedigend heeft hij het fantastisch gedaan. Ik denk niet dat je blij bent als je tegenover Kenny staat. In opbouwend en aanvallend opzicht kan het nog wel beter, maar misschien moeten we daar niet teveel aandacht aan schenken. Het belangrijkste voor hem is verdedigen.”

”Als je de achterhoede vergelijkt met vorig seizoen spelen er drie nieuwe mensen: Jairo Riedewald, Mitchell Dijks en Kenny. Je weet dat het grote talenten zijn, maar je hebt geen garantie dat ze het goed gaan doen.” Mike van der Hoon was een van de slachtoffers. Een vertrek van de verdediger is voor De Boer echter onbespreekbaar. ”Ik snap heel goed dat Mike wil spelen, zeker op zijn leeftijd, maar ik ben tevreden over hem. Als Joël het niet goed doet of geblesseerd raakt, kan ik Mike met een gerust hart inzetten. Op dit moment hebben we geen alternatief voorhanden. We willen kampioen worden, heel graag met Mike van der Hoorn.”

De kans lijkt groot dat Ajax zondag tegen De Graafschap opnieuw gaat spelen in een 3-4-3-systeem. ”Dat hangt af van hoe De Graafschap gaat spelen”, legt De Boer uit. ”Als zij met twee spitsen spelen, zullen wij met drie verdedigers spelen. Tegen Utrecht hebben we dat ook gedaan.”

Vorige week zondag speelden de Amsterdammers ook in dat systeem. Toen verloor het met 1-0 van FC Utrecht. ”Utrecht speelde heel georganiseerd, maar toch hebben we in de eerste helft onze kansen gehad. De tweede helft gingen zij nog compacter spelen. Dan gaat het erom dat je de mindset herkent dat er wat anders gevraagd wordt. Dan moet je herkennen dat je misschien opportunistischer moet gaan spelen, want dat geschuif van links naar rechts gaat hem niet worden.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald; Bazoer, Gudelj, Klaassen, Serero; El Ghazi, Milik en Younes.
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.