Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 01 augustus 2008 16:13 – Bron: Ajax Showtime

Ajax is deze week op trainingskamp in Groot-Brittanië. Aanstaande zondag treedt de ploeg van trainer Marco van Basten aan tegen Sunderland in Engeland, maar vanavond staat in Wales de wedstrijd tegen Cardiff City op het programma. Zal vanavond al een tipje van de sluier, omtrent de basisopstelling van volgend jaar, opgelicht worden?

Na een aantal wedstrijden tegen amateurs begint vanavond het echte werk. Wellicht zien we vanavond voor het eerst het supertrio aan het werk. Topscorer Klaas-Jan Huntelaar, assistskoning Luis Suárez en topper in wording Miralem Sulejmani zullen aankomend seizoen waarschijnlijk een vaste waarde worden bij Ajax. Wat ook al bijna 100% zeker is, is de basisplaats centraal achterin van Oleguer Presas Renom. De rechtsbackplaats lijkt naar Bruno Silva te gaan, hoewel hij dit seizoen vanwege een blessure nog niet in actie kwam. Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel maken onderling uit wie er naast Oleguer centraal in de verdediging komt te staan, en voor de linksbackpositie zullen Jan Vertonghen en Urby Emanuelson de grootste kanshebbers zijn. Omdat Vermaelen, Vertonghen en Emanuelson nog in voorbereiding zijn op de Olympische Spelen, zullen er nog geen conclusies te trekken zijn uit het trainingskamp in Groot-Brittanië.

Maarten Stekelenburg zal opnieuw de eerste doelman zijn. Dennis Gentenaar blunderde teveel in de voorbereiding en Kenneth Vermeer is nog te wisselvallig, en doet bovendien mee aan de Spelen in Beijing. Voor de controlerende rollen op het middenveld zal de strijd gaan tussen Gabri, Rasmus Lindgren en Jan-Arie van der Heijden. Van der Heijden is momenteel geblesseerd en is in Amsterdam achtergebleven om aan zijn herstel te werken.

Wie wordt dan de aanvallende middenvelder is nu de grote vraag in Amsterdam. De strijd zal gaan tussen aankoop Ismaïl Aissati, overgekomen van PSV, en de ervaren rot Kenneth Perez. Vorig jaar dacht men de opvolger van Wesley Sneijder in huis te hebben, toen Perez teruggehaald werd. Toen raakte hij echter na een paar wedstrijden zijn basisplaats kwijt aan Siem de Jong, die ook dit jaar een gooi gaat doen naar die positie. Jeffrey Sarpong is ook een kandidaat voor die plek, en ook Kennedy Bakircioglü gaat zijn best doen om in de basisopstelling te komen. Vanwege de grote concurrentie op de rechtsbuitenpositie zal hij een plek op het middenveld proberen te veroveren.

Na het trainingskamp is er wellicht meer duidelijkheid. Wat de beoogde opstelling van Van Basten zal zijn, zullen we over een paar dagen nog niet weten. Wat we wel zullen weten, is wie er bijna geen kans meer maken op een plek bij de eerste elf. Cardiff City is in ieder geval de eerste serieuze tegenstander. De wedstrijd begint vanavond om 20.45 uur (Nederlandse tijd) en zal middels een livescore op deze site te volgen zijn.  

Reageren op dit bericht