Voorbeschouwing: De Boer acht kans op overwintering nihil

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 09 december 2015 17:55 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Morgen staat voor Ajax het laatste groepsduel in de Europa League op het programma. Misschien is het duel met Molde, dat al geplaatst is voor de volgende ronde, wel het laatste Europese duel van dit seizoen voor de ploeg van Frank de Boer. De Amsterdammers staan namelijk op een derde plaats met zes punten en zijn compleet afhankelijk van het resultaat van Fenerbache, dat tegen het al uitgeschakelde Celtic speelt. Winnen de Turken, dan zit het Europese avontuur er voor de winter op voor Ajax. Frank de Boer beseft dat de kans klein dat zijn ploeg na de winterstop nog actief is in Europa. ”Ik schat de kans op vijf procent.”

”Dat is niet veel, maar je weet het nooit in voetbal. Het is net als in het casino. Meestal verlies je, maar soms win je. Hopelijk hebben we het geluk aan onze zijde.” De Boer legt op de persconferentie van woensdag uit waarom Ajax in deze positie terecht is gekomen. ”Ik heb vooraf gezegd, en dat heeft PSV bewezen, dat we onze thuiswedstrijden moesten winnen. We hadden minimaal zeven punten moeten pakken, en dat gaan we niet redden. Twee keer gelijk spelen is gewoon te weinig. Daarom moeten we nu op de blaren zitten.”

Ajax zat met Fenerbache, Celtic en Molde in een vrij lastige poule. ”Die ploegen zijn beter dan de subtoppers, maar zeker niet beter dan de top. Fenerbahçe is gelijk aan PSV en Feyenoord, laat dat duidelijk zijn. Celtic zou een goede subtopper zijn. Molde heeft bewezen een goede selectie en organisatie te hebben, en is moeilijk te verslaan.”

Molde is (verassend) al geplaatst voor de volgende ronde. ”Europees zijn ze in een goede flow gekomen. Maar als je de wedstrijden analyseert, hebben ze ook vaak geluk gehad. Uit vier kansen maakten ze dan drie goals. Al is dat natuurlijk ook een kwaliteit.” Iets wat Ajax in veel wedstrijden na liet.

”Alleen uit en thuis tegen Fenerbahçe hebben we niet gedomineerd, in de andere wedstrijden wel. Maar zoals ook wel eens in de competitie vergeten we tegenstanders de das om te doen, terwijl zij aan één of twee kansen genoeg hebben. Die late tegengoal uit bij Fenerbahçe is een dure gebleken. Dat mag niet gebeuren op ons niveau.”

Onlangs was er voor De Boer ook een jubileum. De oefenmeester was 5 jaar trainer van Ajax 1. Hij kijkt tevreden terug. ”Er zijn mooie hoogtepunten geweest, maar ook mindere momenten. Vier van de vijf seizoenen zijn we kampioen geworden. Alleen vind ik dat we Europees te weinig hebben gepresteerd. Dat is een smetje. Twee keer de bekerfinale verliezen is ook niet leuk, maar ik had graag een keer overwinterd in de Champions League. We zijn er, ondanks loodzware poules, een aantal keer dichtbij geweest.”

Ook Ricardo van Rhijn was aanwezig op de persconferentie. De rechtsback, die dit seizoen zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan Kenny Tete, zal morgen starten. Van Rhijn toonde zich begripvol voor de situatie. ”Ik heb drie jaar alles gespeeld en nu even wat minder. Om het koppie naar beneden te houden heeft geen zin, zo steek ik niet in elkaar. Ik moet ook realistisch en eerlijk zijn: ik sta er niet voor niets naast.”

”Kenny heeft de kans gekregen en het heel goed gedaan. Er is geen reden voor de trainer om te wisselen. Ik kan dus ook niet boos op hem zijn. Het team draait goed, zit in een lekkere flow. Ik hoop morgen mijn steentje bij te kunnen dragen en een goede wedstrijd te spelen.”

De Boer complimenteerde Van Rhijn met zijn instelling. ”Ik ga ervan uit dat elke persoon, en ook elke coach, gevoelens heeft. Ik weet dat Ricardo altijd honderd procent geeft. Des te moeilijker was het destijds om hem de boodschap te brengen dat er voor hem geen plek in de basis was. Natuurlijk is het lastig, maar Kenny heeft het goed gedaan en het Nederlands elftal gehaald. We hebben gewoon negentien fitte veldspelers en drie fitte keepers nodig. Ik heb het gevoel dat Ricardo de weg naar boven weer heeft gevonden.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; Younes, Milik en Fischer.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.