Voorbeschouwing: De Boer eist scherpte tegen NEC

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 21 augustus 2015 17:38 – Bron: Ajax.nl

1438628472

Na de 1-0 zege in de heenwedstrijd in de play-offs van de Europa League tegen FK Jablonec donderdag, staat zondag voor Ajax de volgende wedstrijd al weer voor de deur. In Nijmegen wacht NEC. Voor Frank de Boer telt niets minder dan de zege. ”Wij kunnen elke tegenstander in de Eredivisie verslaan, maar dan moeten we wel opbrengen wat we kunnen. Vijf procent minder kan het verschil maken of die bal er wel of niet ingaat, zowel voor als tegen.”

Een dag na de 1-0 overwinning op Jablonec, blikte De Boer nog even terug op het duel. ”Zij speelden met tien man achter de bal. Dan moet je goede keuzes maken. Het doel moet niet zijn om positiespel te spelen, maar om voor de goal van de tegenstander te komen. Dan moet het soms maar opportunistisch. Dat geldt niet alleen voor degene aan de bal, maar ook voor de jongens die loopacties moeten maken. Jablonec moet nu in de return komen. Hopelijk krijgen wij daardoor meer ruimte.”

Zondag ontmoet Ajax promovendus NEC. ”NEC is vorig jaar afgetekend kampioen geworden in de Jupiler League en heeft een leuke, voetballende ploeg. Daarnaast is Faber gewoon een goede coach. Hij wil zijn ploeg verzorgd voetbal laten spelen, maar we zullen zondag ook alert moeten zijn in de omschakeling.”

De Boer rekent in Nijmegen op een hele andere wedstrijd dan afgelopen donderdag in de Amsterdam ArenA. ”Ik denk niet dat NEC zich zo zal ingraven als Jablonec. We moeten zorgen dat we dezelfde energie in de wedstrijd leggen als donderdag. Je bent altijd afhankelijk van je laatste wedstrijd. Als we tegen NEC tegen een zeperd oplopen, nemen we dat mee naar Jablonec. Het is belangrijk dat we met een goed gevoel – en hopelijk drie punten – afreizen naar Tsjechië.”

Het zou goed kunnen dat Ajax niet met dezelfde elf aan de aftrap verschijnt zondag. ”We moeten kijken hoe de jongens morgen terugkomen”, vervolgde De Boer. ”Het zou goed kunnen dat ik een of twee wijzigingen doorvoer om jongens rust te geven. Donderdag en zondag spelen is heel pittig, vooral voor de jonge jongens. Met name in mentaal opzicht. We hebben er al met ze over gesproken. In deze fase komt het vooral aan op rusten. Dat is het beste geneesmiddel om je voor te bereiden op NEC.”

Tegen Jablonec kwam de ploeg van Frank de Boer ongeschonden uit de strijd. Hetgeen betekent niet dat de Ajax-trainer kan beschikken over een geheel fitte selectie. Thulani Serero en Mike van der Hoorn werken nog altijd aan hun herstel en ook Viktor Fischer en Amin Younes zijn zondag niet van de partij. De Boer wil dat de twee vleugelaanvaller minuten maken bij Jong Ajax om zo ‘echt op kracht te komen.’ ”Zodat als zij bij de selectie zitten, ze ook echt negentig minuten kunnen spelen. Dat is nog niet het geval. Soms ontkom je er niet aan, om zoals gisteravond, Viktor op de bank te zetten omdat Yaya Sanogo geblesseerd afhaakte. Maar het liefst heb je achttien spelers die negentig minuten kunnen spelen.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Gudelj, Klaassen, Bazoer; El Ghazi, Milik en Schöne.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.