Voorbeschouwing: De Boer gokt op twaalf punten

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 16 september 2015 17:55 – Bron: Ajaxinside.nl

1426840204

Morgen (donderdag) staat voor Ajax de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League op het programma. De Amsterdammers ontvangen in eigen huis Celtic. Verder is de ploeg van Frank de Boer ingedeeld bij Fenerbache en Molde. De trainer van Ajax denkt dat in deze lastige poule twaalf punten nodig zijn om de poulefase te overleven. ”Normaal gesproken moet je in eigen huis negen punten pakken, daar moeten we vanuit gaan”, aldus De Boer op de persconferentie van woensdag. ”Een driepunter in een uitwedstrijd zou nog welkom zijn. Twaalf moeten genoeg zijn om een ronde verder te gaan.”

Volgens De Boer zijn er genoeg overeenkomsten tussen Ajax en Celtic op te noemen. ”De Schotse competitie kan net als de Eredivisie niet concurreren met de grote Europese competities. Beide clubs hebben ook een mooie historie, maar dat telt niet meer. Celtic is in zijn eigen competitie altijd de favoriet, zeker nu Glasgow Rangers lager speelt. Wij dragen die favorietenrol ook, en zijn bovendien verplicht goed voetbal te spelen.”

Ajax kan de laatste jaren rekenen op prima resultaten tegen clubs uit Groot-Brittannië. De Boer heeft daar wel een verklaring voor. ”Deze clubs willen voetballen en gaat niet voor hun hok hangen. Clubs als Manchester City en Manchester United zijn aan hun stand verplicht om aantrekkelijk voetbal te spelen. Ook Celtic is gewend om op de helft van de tegenstander te spelen. Daardoor krijgt de opponent meer ruimte. Door onze tactische kennis die wij Nederlanders hebben, kunnen we daarvan profiteren.” ‘

”Maar het belangrijkste is dat je met je hart speelt. Als je dat niet doet, kun je over tactiek praten, maar dan win je geen wedstrijd.” Dinsdag zorgde PSV in de Champions League voor grote verassing door Manchester United te verslaan. Frank de Boer vond de prestatie van de Eindhovenaren ‘fantastisch’ voor het Nederlandse voetbal. ”Dat had wel een zetje in de rug nodig. Hopelijk kunnen wij volgen. Zoals net besproken, krijg je tegen ploegen als Manchester United altijd kansen. PSV heeft die optimaal benut.”

Voor de oefenmeester is het resultaat het belangrijkste, maar ook de uitvoering is belangrijk. ”We willen altijd attractief spelen, maar het belangrijkste is dat we net als PSV een goed resultaat boeken. Als we door willen gaan, moet we deze wedstrijd winnen. De punten gaan voor attractiviteit. Maar de intentie is om mooi, verzorgd en aanvallend voetbal te spelen.”

Nogmaals maakte De Boer het belang van Europees voetbal duidelijk. ”Dat is heel belangrijk: je komt andere systemen tegen en ervaart andere sfeer in stadions. Bovendien heb je Europees voetbal nodig om drie wedstrijden in acht dagen te leren spelen.” Ondanks dat hij het een mooi toernooi vindt, ziet De Boer wel verschillen met de Champions League. ”Qua belasting niet, qua gevoel wel. We willen op het hoogste podium acteren. Helaas is dat dit jaar niet het geval. Maar als je de poules ziet, kun je moeilijk stellen dat je zomaar een walk-over richting de halve finale of finale krijgt. Er zitten heel goede tegenstanders bij.”Ook Jaïro Riedewald was duidelijk over de ambities van Ajax. ”We hebben een goede ploeg en willen door. Iedereen heeft hetzelfde doel en daar streven we naar.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Gudelj, Fischer, Sinkgraven; El Ghazi, Klaassen en Schöne.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.