Voorbeschouwing: De Boer kijkt uit naar oktober-maand

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 25 september 2015 16:17 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Komende zondag sluit Ajax de septembermaand af met de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Daarna zal er een periode aanbreken waarin voor Ajax een paar mooie en belangrijke wedstrijden op het programma staan. Frank de Boer blikte alvast vooruit naar oktober. ”Het zijn mooie wedstrijden, zowel in de competitie, beker, als Europa League. Oktober wordt een heel serieuze test, laat dat duidelijk zijn.”

Ajax speelt onder meer tegen PSV, Heracles en Feyenoord. In Europees verband staan er krachtmetingen met Fenerbache en Molde op het programma. ”Ik acht de kans groot dat het goed gaat komen, want het staat prima”, aldus De Boer. ”Ik ben blij dat we een goede, brede selectie hebben. Daardoor kan ik spelers ook rust gaan gunnen.”

Donderdagavond was de loting voor de derde ronde van de KNVB Beker. Ajax werd gekoppeld aan een uitwedstrijd tegen Feyenoord. ”Het maakt mij niet uit”, reageerde De Boer nuchter. ”Als je de beker wilt winnen, moet je iedereen kunnen verslaan. Ik denk dat wij van Feyenoord kunnen winnen. Andersom zullen zij dat ook denken.”

De Boer ziet dat zijn ploeg zich ontwikkelt. ”We zijn als team zijnde een lerende organisatie, vooral vanwege de leeftijd. Het is belangrijk dat dingen waar wij als technische staf op hameren opgepakt worden, en je afspraken terug ziet in de wedstrijden. Dit geeft houvast aan de spelers. Maar ik vind het er vrij goed en degelijk uit zien.”

De nieuwkomers Nemanja Gudelj en Daley Sinkgraven kwam ook nog ter sprake. De Boer werd gevraagd naar de ontwikkeling van het tweetal en waar ze aan moeten wennen. ”Sowieso aan de omgeving en de druk die Ajax heeft op spelers. Ajax is zo groot. De druk is vele malen hoger dan bij welke andere club. Daar moet je mee leren omgaan, evenals met de speelstijl. Het is niet erg dat het met pieken en dalen gaat. Ik ben tevreden over de ontwikkeling van Daley en Nemanja, al zullen ze zich moeten realiseren dat het beter moet.”

Een ander ding dat voor heel Ajax beter moet, is het spel. ”Als PSV van Manchester United wint met heel veel inzet, en een paar keer goed omschakelen, dan is dat fantastisch. Maar als wij winnen met iets minder spel, dan was het weer niet sprankelend genoeg. Ik weet hoe het werkt. Het was al zo toen ik zelf nog speelde. Onze intentie is ook om mooi, aanvallend voetbal te spelen, maar gemakkelijk is het niet.”

Vandaag werd ook bekend dat Anwar El Ghazi in de voorselectie van het Nederlands Elftal zit. De rechtsbuiten koos daarnaast ook meteen voor Oranje. De Boer vind het een goede keuze van zijn pupil. ”Het klinkt nu een beetje raar, maar met Nederland heeft hij normaliter meer kans om naar het WK te gaan. Als hij bij Oranje een vaste waarde kan worden, zou dat heel goed voor zijn ontwikkeling zijn. Ik sta achter hem, wat-ie ook beslist zou hebben. Hij voelt zich een echte Nederlander, en is helemaal ingeburgerd, waarom zou hij dan voor Marokko moeten kiezen?”

Vorig seizoen eindigde de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen in 2-0. Goed was het toen allerminst bij de Amsterdammers. Groningen-coach Erwin van der Looi stelde dat de thuisploeg countervoetbal speelde. ”Het is nooit onze bedoeling om te counteren. Het liefst spelen we zestig of 65 procent van de wedstrijd op de helft van de tegenstander. Vaak gebeurt dat ook, en kan de tegenstander counteren. Soms worden wij ook wel eens in de verdediging gedrukt en zijn de rollen omgedraaid. Maar dat is niet onze intentie.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Gudelj, Klaassen, Bazoer; El Ghazi, Milik en Fischer.
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.