Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 05 november 2009 02:16 – Bron: Ajaxinside.nl

Donderdagavond kan Ajax een grote stap zetten om zich te plaatsen voor de volgende ronde in de Europa League. In het Maksimir Stadion zullen de Amsterdammers aantreden tegen Dinamo Zagreb. Twee weken geleden won Ajax nog met 2-1 van de Kroaten in de Amsterdam ArenA. Dinamo Zagreb heeft inmiddels wegens supportersrellen een straf opgeglegd gekregen. De UEFA besloot ruim een week geleden dat de ploeg drie punten in mindering kreeg en tegen Ajax en FC Timisoara zonder publiek moet spelen.

Ajax had dus in een leeg stadion moeten aantreden tegen de Kroatische ploeg, maar de 160 al verkochte kaarten aan Ajax-supporters werden door de UEFA toegekend waardoor de Amsterdammers dus wel een beetje steun zullen hebben. Martin Jol weet dat het lastig gaat worden. “Voor veel spelers zal het de eerste keer worden dat ze een belangrijk duel zonder publiek spelen. Door de omstandigheden lijkt het dan op een grote trainingspartij, maar dat is het natuurlijk niet”, zegt de oefenmeester.

“Het is daarom extra belangrijk dat de spelers zich goed motiveren”, gaat Jol verder. “En dat zal moeilijker en anders zijn omdat er geen publiek in het stadion zit. Daarnaast is het voor ons gewoon een belangrijk duel. We hebben de punten nodig.” Het lege stadion zal in ieder geval wennen zijn, maar Jol maakt zich er niet al te druk om. “Of ik mijn spelers er nog speciaal op ga voorbereiden?”, herhaalde Jol de vraag vanuit de perszaal. “We trainen vanavond zonder publiek. Dat is een goede oefening”, aldus de hoofdtrainer van Ajax met een glimlach.

Urby Emanuelson speelde eerder in een leeg stadion en probeerde er nog een positieve draai aan te geven. “Wat ik me ervan herinner is dat je elkaar goed kan horen in het veld. Dat zal morgen waarschijnlijk ook het geval zijn. Dat is dan het enige positieve aan de lege tribunes, want het liefst speel je als voetballer natuurlijk voor publiek”, aldus de linkspoot die momenteel in grootse vorm verkeert. “Dit goede gevoel probeer ik uiteraard zo lang vol te houden. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor het hele team. De achterste lijn stond al goed en nu gaan we ook nog scoren. Dat lijkt het of je onoverwinnelijk bent, maar we moeten er gewoon keihard met elkaar voor werken.”

Ajax mist tegen Dinamo Zagreb nog altijd de geblesseerden Ismaïl Aissati (bilspier) en Dennis Rommedahl (hamstring). Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat Jol geen beroep doet op Gabri. De Spanjaard maakte de laatste twee weken heel veel speelminuten, nadat hij daarvoor bijna negen maanden met een blessure was uitgeschakeld. Jol wil de middenvelder niet overbelasten.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Zeeuw, De Jong, Enoh; Suarez, Pantelic, Emanuelson.  

Reageren op dit bericht