Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 07 november 2009 00:54 – Bron: Ajaxinside.nl

Zondagmiddag staat er een heuse topwedstrijd op het programma. Ajax moet op bezoek bij de koploper van de Eredivisie, FC Twente. De Tukkers verdedigen in De Grolsch Veste een voorsprong van drie punten op de Amsterdammers die derde staan. Martin Jol ziet in de koploper een sterke tegenstander. “Twente kan kampioen worden”, aldus de oefenmeester. Het duel staat onder leiding van Pieter Vink. Hij wordt geassisteerd door Arie Brink, Michel Winter en Hans ten Hoove.

Zowel Ajax als FC Twente speelden donderdagavond in de Europa League en beide ploegen wonnen hun wedstrijd. De ploeg van Steve McLaren staat tweede in hun poule en gaan dus aan de leiding in de Eredivsie. Verbaasd is Martin Jol niet. “Twente is een sterk geheel dat ieder jaar beter wordt”, zegt de coach van Ajax. “Ze verliezen weinig, dat blijkt dit jaar opnieuw. Daardoor moeten de achtervolgers op hun tenen lopen om bij te blijven. Twente is over hun eigen doelstelling om in de top 5 te komen, gegaan. Ze zijn een sterk collectief met een goed middenveld. En Stoch is een vondst”, zegt Jol over de buitenspeler die afgelopen donderdag twee keer scoorde tegen FC Sheriff. “Ook in de breedte zijn ze sterk. Ja, dit Twente kan kampioen worden.”

Afgelopen weken kon Jol geen beroep doen op Ismaïl Aissati en Dennis Rommedahl wegens blessures. Beide Ajacieden zijn echter weer fit om te spelen. Ook Gabri, die donderdag tegen Dinamo Zagreb uit voorzorg niet meespeelde, is gewoon inzetbaar. “Rommedahl is snel weer fit. Zelf zegt-ie ook dat hij snel geneest”, vertelt Jol over de Deen. “Gabri is ook weer fit, dus we hebben een groep van 21 spelers waaruit we kunnen kiezen.”

FC Twente coach Steve McLaren weet waar de kracht van Ajax ligt. “Als we tegen het huidige Ajax kans willen maken, moeten we in elk geval verdedigend zeer goed zijn”, zegt de oud-bondscoach van Engeland. “Want het scorend vermogen van die ploeg is heel groot.” Ajax scoorde in twaalf wedstrijden al veertig keer en kreeg tien tegengoals. FC Twente kreeg evenveel tegentreffers, maar scoorde daarentegen pas 26 maal. Ajax is de laatste ploeg die de Tukkers hebben verslagen. Vorig seizoen werd het 0-2 door doelpunten van Siem de Jong en Rasmus Lindgren.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; Gabri, De Zeeuw, Enoh; Suárez, Pantelic en Emanuelson.  

We mogen concluderen dat Martin de boel toch heel aardig op de rit heeft gekregen in Amsterdam.
Met vrijwel hetzelfde materiaal als Bassie slaagt Jol er wél in er een team van te maken.
Er valt niet te ontkennen dat het aantrekken van Demy de Zeeuw een meesterlijke zet is gebleken, maar buiten Demy heeft Ajax vrijwel dezelfde selectie, alleen legt Jol andere accenten.

Neem Jan Verthongen ;
Waar hij het altijd aardig deed op het middenveld, groeit Jan onder Jol uit tot een zeer goede centrale verdediger mét opbouwende kwaliteiten.
Toby Alderweireld ;
Breekt door en toont zich zeer stabiel centraal in de verdediging.
Natuurlijk heeft hij nog regelmatig een slippertje, maar dat is vrij normaal voor een jonge speler.
Vurnon Anita ;
Is een ontdekking als linksback en zelfs Urby begint goed te ballen onder Jol.
Het lijkt er op dat eindelijk de juiste snaar is geraakt bij Urby.
Gregory van der Wiel ;
Spreekt voor zich, een enorm talent welke het ver gaat schoppen.
Verdedigend staat hij z’n mannetje en is natuurlijk een meerwaarde door aanvallend altijd voor gevaar te zorgen en regelmatig een doelpuntje mee te pikken.
Het middenveld, en daar zijn we allemaal TROTS op ”STAAT” met klasbakken als,
Eyong Enoh, Gabri en De Zeeuw.
En voorin loopt natuurlijk kwaliteit genoeg.
L. Suárez ;
De beste speler van de eredivisie,
Pantelic ;
Die los lijkt te gaan komen, (BRAVO MARKO !) en gewoon een erg goede spits gaat blijken.
En met de snelheid van Rommedahl, het talent en de grilligheid van Sulejmani wordt er volop gescoord.
Ajax is zelfs de productiefste ploeg van heel Europa. Last but not least ;
Maarten Stekelenburg ;
Heeft z’n vertrouwen hervonden onder Jol en toont zich gewoon een zeer betrouwbare sluitpost.
Pakt bovendien echt punten voor z’n ploeg.

Conclusie ;
Het staat bij Ajax.
Martin Jol heeft Ajax getransformeerd van een ploeg zonder ziel en vertrouwen, in een doelpuntenmachine met een stabiele verdediging.
Alle ingrediënten voor een 30ste landstitel zijn aanwezig.
Als het er in zit, dan is het dit jaar wel.
Mannen, maak ons trots en haal die 3e ster naar Amsterdam !

Nakker signing out, make us proud !

FCT Vs AFCA eindstand ; 2 – 3

Reageren op dit bericht