Voorbeschouwing: ‘Feliciteren is vloeken’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 07 mei 2016 11:07 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Ajax staat op de drempel van haar 34e landstitel uit de clubhistorie. Zondag winnen van De Graafschap is normaal gesproken voldoende om de schaal uitgereikt te krijgen, tenzij PSV de zes goals verschil in doelsaldo goedmaakt bij PEC Zwolle. Iedereen gaat er vanuit dat Ajax kampioen wordt in De Vijverberg, maar Frank de Boer waakt ervoor te vroeg te juichen. “Als je naar de ranglijst kijkt, moeten wij van De Graafschap winnen. Maar het blijft sport en voetbal. Zolang het laatste fluitsignaal nog niet heeft geklonken, hebben we nog niets. Feliciteren is vloeken.”

Met De Graafschap treft Ajax een ploeg aan die nog play-offs tegen degradatie moet spelen. In de huidige competitie zijn de Superboeren uitgespeeld. Of er spelers worden gespaard voor de play-offs, kan De Boer niet inschatten. “Ik kan niet in het hoofd van de trainer kijken, maar het lijkt me dat ze ons feestje wel willen verstoren. En dat is hun goed recht. Het is aan ons om dat gevoel zo snel mogelijk uit hun systeem te krijgen. Maar doorgaans doet iedere ploeg wel zijn best tegen Ajax en dat verwacht ik van De Graafschap ook.” Ajax onderschat de tegenstander dan ook niet. “De laatste zeven wedstrijden zijn zij zes keer op voorsprong gekomen. Dat zegt genoeg en daarvoor heb ik de spelers ook gewaarschuwd. Het wordt zondag ook heel warm. Maar ik denk dat wij er goed voorstaan.”

De Boer kan op de laatste speeldag zowaar beschikken over een geheel fitte selectie. Dat is prettig op sportief vlak, maar op persoonlijk vlak is het lastiger. “In zo’n wedstrijd wil iedereen van de partij zijn. Maar helaas moet ik drie jongens teleurstellen die er vaak bij zijn geweest en ook een belangrijk aandeel hebben gehad. Maar ik moet keuzes maken. Het teleurstellen van jongens is het moeilijkste dat er is voor een trainer, en dat zal iedere coach beamen. In een goede selectie staan er altijd jongens te springen om het stokje over te nemen. Ik ben heel blij dat we de groep hecht hebben kunnen houden. Globaal gezien heeft de gehele selectie een aandeel in waar we nu staan.”

Mocht Ajax kampioen worden, is voor De Boer al zijn vijfde landstitel in zes seizoenen. Een ongeëvenaarde prestatie. “Natuurlijk ben ik trots. Ik begon jaren geleden aan de klus met het idee om prijzen te pakken, want dat hoort bij Ajax. Als je toen had gezegd dat ik drie keer kampioen zou worden in zes jaar tijd, had ik direct getekend. Nu kunnen we de vijfde titel in zes jaar pakken. Echt ongekend. Eigenlijk dacht ik na drie titels al: ik stop ermee.”

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Viergever; Serero, Gudelj, Klaassen, Dijks; Cerny, Milik en Younes  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.