Voorbeschouwing: ‘Hebben niets in eigen hand’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 26 november 2015 09:12 – Bron: Ajax.nl

1438628472

Vanavond (donderdag) staat er voor Ajax een uiterst belangrijke wedstrijd in de Europa League op het programma. Met slechts drie punten uit vier wedstrijden staan de Amsterdammers op twee punten achterstand van nummer 2 Fenerbahçe en zijn ze totaal afhankelijk van wat de Turken doen in de komende twee wedstrijden. Frank de Boer beseft dat het een heel karwei wordt om de volgende ronde van de Europa League te bereiken. ”Het wordt verschrikkelijke lastig.”

Ajax speelt morgen in een heksenketel, genaamd Celtic Park. ”Er heerst hier op Celtic Park altijd een geweldige sfeer. Als jonge jongen droom je ervan om in dit soort stadions te mogen spelen. De spelers van Celtic maken dit iedere twee weken mee. Voor de meeste van ons is dit nieuw. In Nederland is dit alleen een beetje te vergelijken met de atmosfeer rond Ajax – Feyenoord en Feyenoord – Ajax. Het is voor onze jonge groep in ieder geval een geweldige ervaring om hier te spelen.”

De prestaties van zijn ploeg in Europa zijn Frank de Boer tegengevallen. De oefenmeester had op meer gerekend. ”a de loting had ik aanvankelijk zeker op zeven punten uit alleen al de thuiswedstrijden gerekend. Het is teleurstellend dat we nu twee duels voor het einde van de groepsfase in deze positie zijn beland. Daardoor hebben we onze verwachtingen moeten bijstellen. Al vind ik nog steeds dat we in deze poule moeten overleven. Het zal alleen verschrikkelijk lastig worden.”

Ajax overwinterde sinds de aanstelling van Frank de Boer elk jaar in Europa. ”Al zit er natuurlijk wel een verschil tussen de UEFA Champions League en de UEFA Europa League. In de Champions League gaat naast de nummers 1 en 2 ook de nummer drie door in Europa. In de Europa League moet je bij de eerste twee eindigen. De wedstrijd tegen Celtic is voor beide teams van cruciaal belang.”

”We moeten allebei winnen om nog uitzicht te houden op de volgende ronde. En dan nog hebben we niets in eigen hand. We moeten hopen dat Molde op het eigen kunstgras goed zijn best doet tegen Fenerbahçe. Maar dan nog moeten wij de komende twee duels winnen. En dat is de afgelopen vier Europese wedstrijden al lastig genoeg gebleken.”

De thuiswedstrijd eindige eerder dit seizoen teleurstellend in 2-2. ”We startten die wedstrijd vrij nerveus en kregen ook nog eens twee goals om onze oren. In dat opzicht vond ik het gelijkspel een goed resultaat, zeker ook omdat zij ook nog kansen op de winst hebben gehad.”

Twee jaar geleden speelde Ajax ook op Celtic Park. De Boer kan zich die wedstrijd nog goed herinneren. ”We hadden toen pech met een strafschop en een van richting veranderd schot. Uiteindelijk was de goal van Lasse Schöne toen heel belangrijk om een beter onderling resultaat te krijgen. Ik besef dat ons team inmiddels aardig veranderd is, maar ik heb er vertrouwen in dat we hier ook morgenavond een goed resultaat kunnen neerzetten.”

Frank de Boer wilde niet veel kwijt over de opstelling, maar liet al wel wat los over de strijdwijze. ”e zullen de deur niet openzetten, maar we gaan uiteraard wel aanvallen. We willen en moeten winnen. Daarom gaan we proberen om te domineren op de helft van Celtic. Daarbij zullen we het veld compact moeten houden.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Klaassen, Schöne, Gudelj; Fischer, Milik en Younes.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.