Voorbeschouwing: ‘Het resultaat is heilig’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 19 augustus 2015 16:42 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Na de uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien, rest voor Ajax de Europa League. In de play-offs van het tweede Europese toernooi wacht nu het Tsjechische Jablonec. Na het debacle in het kampioenenbal, moet Ajax hoe dan ook de groepsfase van de Europa League bereiken, weet ook Frank de Boer. ”We moeten doorkomen, dat is het enige dat telt. Of het nu links – of rechtsom gaat, boven- of onderdoor, dat maakt allemaal niet uit”, aldus de oefenmeester op de persconferentie voorafgaand aan het duel op woensdag.

Jablonec kwam uit de koker als een grote onbekende, maar inmiddels heeft De Boer een aardig beeld van de opponent. ”Zij hebben Kopenhagen uitgeschakeld. Dat doe je niet zomaar even. Ze hebben wel degelijk kwaliteit in de ploeg, vooral voorin, en ook op het middenveld. Hun spel is recht toe recht aan, en erg fysiek.”

Om een nieuwe domper te voorkomen, kan het De Boer niet veel schelen hoe zijn ploeg de Tsjechische formatie op de knieën krijgt. ”Als het mooi kan, zullen we het zeker niet nalaten. Maar er zijn ook wel eens momenten dat een tegenstander aandringt, en je blij moet zijn met een goed resultaat. We moeten de spelers aan hun verstand brengen dat het soms ook ‘lelijk’ moet. Aantrekkelijk voetbal is belangrijk, maar het resultaat heilig. We moeten daar een mooie combinatie in vinden.”

De Ajax-trainer benadrukte eens te meer dat het bereiken Europa League van levensbelang is. ”Het is een geweldige ervaring voor de spelers om te reizen, met andere spelsystemen geconfronteerd te worden en om de drie of vier dagen een wedstrijd te spelen.”

”De teleurstelling van de uitschakeling tegen Rapid Wien ligt achter ons”, vertelt De Boer. ”We kijken niet meer achterom, maar naar het heden. Natuurlijk zal het even pijn doen als de Champions League van start gaat, en wij niet actief zijn. Aan de andere kant: het is niet zo dat als we van Rapid hadden gewonnen, we ook Shakthar zomaar hadden verslagen. Dat was een lastig verhaal geworden.”

De Boer heeft zijn ploeg zo goed mogelijk voorbereid op Jablonec. ”Onze voorbereiding is altijd hetzelfde, of we nu tegen Barcelona, Jablonec of NEC spelen. We analyseren waar de bedreigingen en kansen liggen.” De Boer weet ook wat hem een week later in Tsjechië te wachten staat. ”Wat ik begrepen heb heeft Jablonec een mooi compact stadion, een beetje Heracles-achtig, een fantastisch veld en fanatiek publiek. Ook zij zullen er alles aan doen om de groepsfase te bereiken. Het wordt een mooi sfeertje.”

Ook Joël Veltman was op de persconferentie aanwezig. De verdediger wil in de heenwedstrijd een reuze stap zetten richting de groepsfase. ”De eerste wedstrijd is nooit beslissend, omdat er altijd nog een tweede volgt. Maar het zou mooi zijn als we een goede uitgangspositie kunnen creëren: de nul houden en zelf twee goals maken zou lekker zijn.”

Ondanks dat Ajax de laatste jaren Champions League-voetbal gewend is, wil Veltman maar wat graag deelnemen aan de Europa League. ”We hebben de voorgaande jaren mooie wedstrijden in de Champions League gespeeld, maar ik vind het persoonlijk ook mooi om in de Europa League uit te komen. Of je nu tegen NEC, Barcelona of Jablonec speelt, het blijft voetbal en elf tegen elf. Als echte liefhebber maakt het niet uit tegen wie je speelt.”

Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; El Ghazi, Milik en Sinkgraven.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.