Voorbeschouwing: ‘Roda als mentale graadmeter’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 30 oktober 2015 16:01 – Bron: Ajax.nl

1438628472

Na de teleurstellende bekerwedstrijd tegen Feyenoord (1-0 verlies), moet bij Ajax de knop om. Zaterdagavond wacht Roda JC alweer in het kader van de Eredivisie. Frank de Boer vindt het duel met de Limburgers een mooie graadmeter op mentaal gebied. De oefenmeester weet dat als zijn team niet 100% gefocust is, dat ook Roda-thuis erg lastig wordt. ”Na wedstrijden tegen Fenerbahçe, Vitesse en Feyenoord zou in de ploeg kunnen sluipen: dit varkentje wassen we wel even. Maar we moeten honderd procent inzet tonen. Doen we dat niet, dan wordt het ook tegen Roda JC verschrikkelijk lastig.”

Ondanks het verlies in Rotterdam, zag De Boer genoeg positieve punten. ”We zijn uitgeschakeld voor een prijs en dat is verschrikkelijk jammer. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik heb ook goede, positieve punten gezien. Dat hebben we ook in de nabespreking belicht, misschien nog wel meer dan het negatieve. Het gaat erom dat we dit vol blijven houden. En niet 45 of 60 minuten, maar een hele wedstrijd.”

De Boer ziet dat zijn ploeg echt stappen heeft gemaakt. ”,,In het begin moesten de jongens er geloof in krijgen. Maar je ziet dat als we het met z’n allen doen, we de tegenstander onze wil kunnen opleggen. Dat is wat je wil zien van Ajax. Ook vind ik dat we meer bravoure tonen.” De Boer pikte Daley Sinkgraven eruit. ”Ik heb bij vlagen de Sinkgraven gezien die ik wil zien. Vooral de eerste helft, al gold dat toen voor iedereen. Daley speelde met durf en lef. Daar heb ik van genoten.” Ook over Mike van der Hoorn was de Ajax-trainer zeer te spreken. ”Hij heeft het zeker heel goed gedaan. Ik wist dat hij het kon, vandaar dat ik hem opstelde. Of hij een optie is voor zaterdag? Zeker.”
wisselt vooral na rust

De Boer werd gevraagd naar zijn wisselbeleid. De trainer wisselt vooral na rust, in plaats van in de rust wat eerder nog wel eens gebeurde. ”,,Normaal zie je dat na zestig minuten bepaalde jongens vermoeid raken. Dat moet je als coach afwegen of je frisheid in de ploeg moet brengen. Kijk, als je in de rust wisselt, dan is het altijd tactisch. Of iemand moet geblesseerd zijn. Als het strijdplan goed wordt uitgevoerd, zijn wissels in de rust niet nodig.”

De Boer verwacht dat Roda niet van plan is om veel de aanval te zoeken. ”Ik denk dat zij veel op de counter zullen loeren. Ze hebben snelle en fysiek sterke mensen voorin, die een bal vast kunnen houden. We mogen ze geen ruimte geven. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord speelde Roda heel goed. Ze creëerden veel kansen en waren dreigend. Dat moeten wij niet laten gebeuren.”

Ook reageerde de Ajax-trainer nog even op de belachelijke beslissing die Utrecht nam, door geen Ajax-supporters toe te laten tijdens FC Utrecht – Ajax. ”Uiteindelijk worden wij gedupeerd, terwijl wij er niets aan kunnen doen”, die ook de andere kant van het verhaal snapt. ”Maar ik kan me ook indenken dat de burgemeester van Utrecht bij dreigend gevaar geen risico wil nemen. Laat duidelijk zijn dat het hét mooiste is als er bij een wedstrijd van beide clubs supporters zijn. Iedereen kan zijn eigen team supporten en de fans kunnen tegen elkaar ‘opzingen’. Maar blijkbaar kan dat niet in Nederland. Verschrikkelijk jammer.”

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Van der Hoorn, Veltman, Riedewald; Gudelj, Klaassen, Sinkgraven; El Ghazi, Milik en Fischer.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.