Voorbeschouwing: ‘We zijn alleen bezig met Heerenveen’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 04 december 2015 15:47 – Bron: Ajaxinside.nl

1438628472

Na de 0-2 overwinning op PEC Zwolle, wacht voor Ajax zaterdagavond in de Amsterdam ArenA opnieuw een treffen met een middenmotor. Dit keer sc Heerenveen. De Friezen hebben na een moeizame seizoensstart onder Foppe de Haan de weg omhoog weer gevonden. Frank de Boer nam tijdens de persconferentie van vrijdag de gelegenheid om zijn 72-jarige collega te complimenteren. ”Je ziet wel degelijk de hand van Foppe terug, dat is een compliment waard.”

Onder Foppe de Haan vond Heerenveen weer aansluiting met de middenmoot. Volgens De Boer heeft dat te maken met de omzettingen die De Haan heeft gedaan. ”Een belangrijk punt is dat hij Van den Berg terug naar het centrum heeft gehaald. Dat is een leider. Daarnaast heeft Larsson in bepaalde wedstrijden meer een vrije rol gekregen. Foppe laat Heerenveen iets compacter spelen. We weten dat spelers van hem heel erg fit moeten zijn, veel arbeid moeten leveren en niet te moeilijk moeten doen. Gewoon snel die bal naar voren spelen.”

Na de 3-0 zege van Heerenveen op Roda van vorige week, werd de trainer van de Friezen emotioneel op de persconferentie. De Boer kon dat wel begrijpen. ”Als je van je hobby je beroep kunt maken, en dat je hele leven doet, heeft iedereen die toewijding. Foppe heeft het zich waarschijnlijk aangetrokken dat het niet goed ging met de club. Als je dan keihard werkt, en ziet dat het gaat lopen, kan ik me voorstellen dat je emotioneel wordt.”

Op het wekelijkse pers moment kwamen ook Arek Milik en Mitchell Dijks te sprake. De Boer was lovend over de laatstgenoemde. ”Hij is op dit moment één van de betere linksbacks van Nederland. Het is een jongen met veel potentie en een goede lengte. Ik heb gehoord dat hij de spierstructuur van een sprinter heeft. Je zou niet verwachten dat iemand met zijn lengte zo snel is. Ook heeft hij een kracht en een goede voorzet.”

Ook over Milik had de oefenmeester mooie woorden, al ziet De Boer genoeg verbeterpunten. ”Dat hij goals kan maken, staat buiten kijf. Maar bij Ajax verlangen we van een spits ook dat hij meer doet dan alleen goals maken. Wij zoeken ook een speler die aanspeelpunt kan zijn, en ballen af kan leggen op spelers die eronder komen. Je kunt niet alleen maar diep gaan. De combinatie gaat steeds beter. We zijn blij met die ontwikkeling.”

Donderdag staat ook een belangrijke wedstrijd tegen Molde in de Europa League op het programma. Volgens De Boer is zijn ploeg daar nog absoluut niet mee bezig. ”,Het belangrijkste is dat we kampioen worden en zeker zijn van Champions League-voetbal. We denken alleen aan Heerenveen. Als er drie dagen tussen zouden zitten zou het anders zijn, maar nu hebben we vijf dagen om ons voor te bereiden op Molde. Dat moet genoeg zijn.” Over de Europese kansen was De Boer duidelijk: ”Iedereen weet dat die klein zijn.”

Zondag viert De Boer een jubileum. De trainer is dan precies vijf jaar hoofdcoach van de Amsterdammers. ”De Europa League of Champions League winnen zal heel lastig worden. De dubbel pakken zou fantastisch zijn, maar dat gaat dit seizoen niet lukken. De eerste titel, de dertigste, staat nog vol op het netvlies. Kampioen worden zou weer fantastisch zijn. Elke titel is mooi.”

Ajax – sc Heerenveen begint zaterdagavond om 20:45 in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Van der Hoorn, Veltman, Dijks; Gudelj, Klaassen, Van de Beek; Younes, Milik en Fischer.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.