Waarom Ajax-fans weinig met Oranje hebben

Op berichten over kwalificatiewedstrijden en eindtoernooien van het Nederlands Elftal wordt op de diverse Ajax-fora meestal lauw gereageerd. “Interlandvoetbal is de methadon voor de heroïne die Ajax heet”, schreef fan, podcastmaker en columnist Menno Pot al eens. Maar veel meer Ajacieden lopen niet warm voor Oranje. Hoe komt dat?

Liever een avondje uit

Staat er een kwalificatiewedstrijd van Oranje op het avondprogramma, dan haalt het gros der Ajacieden zijn schouders op. Zeker als er niet genoeg Ajax-spelers opgesteld staan en de tegenstander niet van het kaliber Duitsland of Italië is. Er is op zo’n avond dan altijd wel wat leukers te doen. Een kijkje op Global-Tickets leert dat tickets kopen voor bijvoorbeeld André Rieu op 7 juli op de Vrijthof in Maastricht meer het Ajax-gevoel geeft. Het geld voor kaartjes voor dat concert blijkt prima besteed als de violist zijn welbekende Slavenkoor inzet.

Het spel is niet zo flitsend

De gehanteerde tactiek staat de Ajacied niet aan, en de speelstijl die daaruit voortvloeit al helemaal niet. Vergeleken bij de galavoorstelling tegen Borussia Dortmund was Nederland-Noorwegen een staaltje betonvoetbal waar Amsterdamse fans de neus voor ophalen. Die zijn gewend aan flitsende combinaties (druk voor de lol nog eens op dit gifje), stiftjes, hakjes, schijnbewegingen en ander moois dat we te zien krijgen als Ajax lekker in zijn vel zit. De beste prestaties van Oranje in deze eeuw kwamen tot stand met hard en effectief voetbal.

Andere Oranjeklanten spelen vaak voor de rivaal

Zijn enige prijs won Oranje in een periode waarin Ajax het niet makkelijk had. Tegen KC Mechelen ging een Europacup II-finale verloren terwijl PSV de cup met de grote oren in de prijzenkast kon bijzetten. Het succeselftal van Rinus Michels was ook nogal (ex-)Eindhovens getint. Gullit, Vanenburg, Koeman & Koeman, Van Breukelen en van Aerle; Van Tiggelen en Wouters later ook. Oranje is weliswaar een nationaal elftal, maar daar kan hem juist de kneep zitten. Veel spelers staan de gemiddelde Ajacied gewoon niet aan. Die gaat niet opeens een potje staan juichen om de sprints van penaltystip-hakker Denzel Dumfries.

Ajax speelt al wedstrijden genoegAjax staat op één, en dan is het wel eens een doorn in het oog als Davy Klaassen in een ‘clash’ met Noorwegen tot het gaatje moet gaan en vervolgens geblesseerd terugkeert. Terwijl het programma bomvol is. Geen Ajacied die daarover klaagt, ook onze coach niet. Maar de interlandperiodes vormen een hinderlijke onderbreking van een seizoen waarin om drie prijzen wordt gestreden. Dan wil je iedereen graag tot je beschikking hebben.

De carnavalssfeer

De hoempapa-muziek, het gehos, de clownesk uitgedoste supporters – Ajacieden hebben doorgaans weinig met de Oranjesfeer die soms meer aan carnaval doet denken. Op zo’n manier wedstrijden bekijken is nou niet direct iets dat je met het kritische Amsterdamse publiek associeert. Het is ook de reden dat er bij Ajax geen goaltune klinkt na een thuisdoelpunt: de fans laten zelf wel weten of ze het een mooie treffer vinden. Na een frommelgoal via de paal en het achterhoofd van de keeper stampende housemuziek draaien, dat past niet bij Ajax.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.