Davy Klaassen

‘Waarom de (ver)koop van topspelers zoveel verschil maakt’

Afgelopen zomer verkocht Ajax voor in totaal bijna 70 miljoen euro sterspelers Davinson Sanchéz en Davy Klaassen. Sanchez vertrok naar Tottenham Hotspur terwijl Davy Klaassen zijn geluk bij Everton, eveneens in de Premier League, mocht gaan beproeven.

Het leverde Ajax een goedgevulde schatkist op, maar op het veld blijkt dat de beide spelers node gemist worden. Samen met Betrand Traoré verloor Ajax in één zomer maar liefst drie zeer belangrijke basisspelers, en dat lijkt wat teveel van het goede, zo blijkt ook uit de resultaten in de eerste maanden van dit seizoen.

Uit dit uitgebreide onderzoek van Bwin blijkt namelijk dat de aankoop van één of meerdere grote sterspelers een club structureel sterker maakt in het seizoen erna. In 14 van de 18 getoetste gevallen bleek dat een speler die minimaal de helft van het transferbudget opslokte een wezenlijk verschil maakte. Bij die 14 clubs bleek het seizoen na de zomerse aankoop namelijk dat zij flink meer punten behaalden dan het seizoen ervoor. Slechts in vier gevallen was dit niet het geval. Het verschil varieert van één tot meer dan vijftien punten extra ten opzichte van het seizoen.

Het onderzoek gaat tien jaar terug en richt zich met name op de topclubs in de Champions League. Zo zorgde de komst van Mané naar Liverpool bijvoorbeeld voor een puntenstijging van zestien punten ten opzichte van het seizoen daarvoor.  Ook de transfer van Zlatan Ibrahimovic naar FC Barcelona enkele jaren terug bezorgde de club geen windeieren. Barcelona eindigde met twaalf punten meer en werd kampioen met Zlatan. De Zweedse spits is sowieso een uitstekend bewijs, maar vrijwel iedere club die hem aantrok pakte het jaar erna het kampioenschap. De Zweed werd in zijn carrière zodoende slechts zelden géén landskampioen.

Clubs die méér dan één topspeler aankochten hadden een nog grotere kans om op de hoogste plaatsen in de competitie te eindigen. Dat het niet altijd feest is blijkt uit de aankoop van Julian Draxler door Wolfsburg. Zij behaalden het seizoen na zijn komst maar liefst 23 punten minder dan het seizoen daarvoor.

Wat betekent dit voor Ajax? Eigenlijk het tegenovergestelde van wat hierboven beschreven is. De club uit Amsterdam is juist voornamelijk afhankelijk van verkopen en wordt daardoor gemiddeld gezien bijna elke zomer slechter. Alleen de spelers uit eigen opleiding die door training beter worden en eventueel een goede gerichte aankoop kan dit proces tegengaan, maar in principe worden ieder jaar de beste spelers verkocht. Dat verklaart dus ook waarom het maar zelden voor komt dat Ajax veel meer punten behaalt dan het seizoen eerder.

Het voordeel dat Ajax dan wel heeft is dat andere clubs in Nederland tegen hetzelfde probleem aanlopen als de club zelf. Daardoor wordt in de competitie nog veel gemaskeerd. Het debacle in de Champions League en Europa League is wel een logisch gevolg van de leegstroom van goede spelers uit de hoofdstad. Het feit dat PSV hetzelfde probleem had in Europa en dat ook Feyenoord niks presteert bevestigd het grote probleem dat Nederlandse clubs hebben, ze zakken weg in Europa, omdat telkens de beste spelers vertrekken en bij andere clubs aansluiten.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.