Geschreven door Jurrian Beeuwkes – Uitgave: 07 december 2011 12:22 – Bron: Ajaxinside.nl

Ajax verdedigt woensdagavond in het thuisduel met Real Madrid een voorsprong van drie punten op Olympique Lyon. Het onderlinge resultaat tussen de nummer twee en drie van Groep D is gelijk en het doelsaldo is aanzienlijk in Amsterdams voordeel. Echter verzint de UEFA een tal van regels voor het plaatsen van de volgende ronde, waardoor het ingewikkeld kan zijn om te weten of Ajax wel of niet door gaat.

Omdat de ontmoetingen met Olympique Lyon beide in 0-0 eindigden, is het onderling resultaat gelijk. Dit wil zeggen dat, mocht Ajax verliezen en Lyon winnen van Dinamo Zagreb, het doelsaldo van pas komt, dat aanzienlijk in het voordeel is van de Amsterdammers. Lyon moet maar liefst zeven doelpunten goed maken op Ajax. Mocht het zo zijn dat Lyon met 4-0 weet te winnen van Zagreb, en Ajax met 4-0 verliest van Real Madrid, dan plaats Lyon zich voor de achtste finale van de Champions League.

Wanneer Lyon in Kroatië met 4-0 wint van Dinamo Zagreb en Ajax verliest met 3-0 van Real dan staan beide ploegen na zes duels op acht punten, zes doelpunten voor en zes geïncasseerde treffers. In dat geval hanteert de UEFA het zogenaamde coëfficiënten-lijst. Op deze lijst staan de behaalde resultaten van een voetbalclub in Europa over de laatste vijf jaar. Die verhouding is weer ruimschoots in Frans voordeel.

Bij het behalen van minimaal een punt tegen Real Madrid, dan is Ajax hoe dan ook geplaatst. Verliest Ajax, maar pakt Lyon geen driepunter tegen Dinamo Zagreb, dan zijn de Amsterdammers alsnog door. Verliest Ajax en de Fransen winnen, dan komt het doelsaldo van pas. Is deze gelijk, dan gaat Lyon door, omdat de behaalde resultaten in Europa in het voordeel zijn van de Fransen.  

Reageren op dit bericht