Justin Kluivert

Weer een Kluivert in Oranje? “Zijn vader heeft heel veel bereikt”

Justin Kluivert zit voor het eerst bij het grote Oranje en er bestaat een grote kans dat de 18-jarige Ajacied direct zijn debuut zal maken. Daarmee zou de linksbuiten in de voetsporen treden van zijn vader Patrick Kluivert. Ook hij maakte zijn debuut op zijn 18-de. De voormalige topspits kwam tot 79 wedstrijden en 40 goals.

De Telegraaf laat drie voormalige Ajacieden (Jordi Cruijff, Youri Mulder en Jan Everse) aan het woord die net als hun vaders een interlandloopbaan achter de rug hebben. De vraag is “is het moeilijk om een bekende vader te hebben”?

“De naam Cruijff heb ik als een lust en een last ervaren”, zegt Jordi Cruijff in gesprek met de ochtendkrant. “Enerzijds was er de druk, maar anderzijds ook de perfecte begeleiding in de topsport. Bekende vaders zullen hun zonen niet pushen, omdat ze weten dat het dan nóg moeilijker wordt”, vertelt Jordi Cruijff. De trainer van Maccabi Tel Aviv hoopt dat Kluivert niet vergeleken zal worden met zijn vader. “Hij is zeker een heel groot talent, maar zijn vader heeft heel veel bereikt.”

“Misschien dat Justin nóg meer gaat presteren. Zo niet, dan betekent dat niet dat hij het slecht heeft gedaan”, gaat Cruijff verder. Daley Blind heeft bij Ajax ook vaak de vergelijking met vader Danny moeten doorstaan. “Pas toen hij naar Manchester United ging, was hij van alle vergelijkingen met en verhalen over Danny verlost.”

Youri Mulder, een voormalige jeugdspeler van Ajax, denkt dat het voor Justin Kluivert een voordeel is dat hij een linksbuiten is en niet een centrumspits zoals zijn vader. “Ook al zien Justin en Patrick er bijna hetzelfde uit en heeft hij dezelfde open karaktertrekken: hij is iemand anders. Klaar”, aldus de zoon van Jan Mulder, die vaak te horen kreeg dat hij niet even goed was als zijn illustere vader. Dat zag Youri als een voordeel. “Juist door te stellen dat ik niet zo goed was als hij, kreeg ik rust. Ik deed mijn eigen ding. Ik wilde prof worden om elke dag te kunnen voetballen. Het maakte me eigenlijk niet uit op welk niveau.”

Jan Everse, de voormalige linksback van Ajax en Feyenoord, zag de interlandloopbaan van zijn vader als een uitdaging. “Hij speelde drie interlands en eenmaal bij Feyenoord in het eerste wilde ik dat ook meemaken.” Zo moet Kluivert dat ook zien. “Laat dat zoals in mijn geval ook een stimulans zijn om hetzelfde of meer te bereiken”, aldus de tweevoudig international.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.