Wéér thuisverlies Ajax: Ten Hag heeft geen tactisch antwoord op AZ-verweer

Ajax begon aan de semi-topper tegen AZ Alkmaar zonder Mazroui. De Marokkaanse rechtsback viel geblesseerd uit tijdens de CL-wedstrijd tegen Sporting Lissabon. Zijn plek werd ingenomen door Devyne Rensch. Om 16.45 uur werd er door scheidsrechter Nijhuis gefloten voor het begin van de wedstrijd. Extra motivatie voor de Amsterdammers was het 1-1 gelijkspel van Feyenoord tegen FC Groningen.

Uiteraard speelden de Alkmaarders met het mes tussen de tanden tegen de Nederlandse landskampioen. De eerste twintig minuten waren er amper kansen te noteren voor beide ploegen. Toch was er bij Ajax zeker geen sprake van onderschatting. Het keurkorps van Ten Hag speelde redelijk geconcentreerd, maar zoals genoteerd kwam het in de eerste deel van de eerste helft niet tot doelpunten.

Ook na het eerste half uur was er van een kansenfestival nog geen enkele sprake. AZ bleef goed meevoetballen. Het werd er niet beter op. Zoals wel vaker kreeg Ajax een hoekschop. Die werd afgeslagen waardoor AZ kon counteren. Die counter werd, volgens Nijhuis, onreglementair gestopt: vrije trap op een gevaarlijke positie. Pasveer redde echter makkelijk. Het spel van Ajax zakte eigenlijk steeds meer weg in saai gebrei. Ajax besloot met een corner, maar ook die leverde niets op. 0-0 ruststand en puntenverlies was een helft dichterbij. Ajax kreeg geen enkel schot op doel!

De tweede helft werd begonnen met dezelfde elftallen. Ajax viel aan, maar veel anders dan de eerste helft was het niet. Sterker nog; AZ kwam op voorsprong, een voorzet kwam wat gelukkig voor de voeten van AZ-aanvaller Pavlidis en die haalde hard uit: 0-1. Ajax dus echt in de problemen. Vrij snel daarna kwam Ajax zelfs met 0-2 achter, maar die treffer werd gelukkig geannuleerd.

Ten Hag greep eindelijk in en wisselde de slecht spelende Rensch en overbodige Alvarez in voor Schuurs en Klaassen. Haller kreeg een paar minuten later eigenlijk een niet te missen kans. Na een prachtige voorzet van Antony kopte de spits te zwak en teveel in het midden van de goal in. Ajax had nog een half uur om de achterstand goed te maken. Antony was enkele later nog redelijk dichtbij met 1 van zijn schoten van de zijkant.

En opeens was daar de gelijkmaker! Zeventien minuten voor tijd tastte een AZ-verdediger mis, Tadic zette voor en Haller maakte af: 1-1! Nog genoeg tijd voor de volle buit? Haller kreeg een paar minuten weer een kans maar de Ivoriaan mikte te hoog. In deze slotfase was er grote druk van Ajax, maar toch viel de treffer aan de andere kant. Wijndal trok voor en invaller Aboukhlal schoot de 1-2 binnen.

Ten Hag bracht vijf minuten voor tijd Danilo nog voor Berghuis, maar het bracht niets op. AZ kwam met hetzelfde plan als eigenlijk alle Eredivisieclubs naar Amsterdam, maar de Tukkerse coach heeft er kennelijk geen antwoord op. Zeer zorgelijk, want het puntenverlies komt niet echt voort uit een vormcrisis. Ajax staat nu gelijk in punten met Feyenoord. PSV kan zelfs op kop komen als ze de uitwedstrijd tegen NEC Nijmegen winnen. Eigenlijk schandalig.

Aanvang: 16.45 – Scheidsrechter: Nijhuis

Scoreverloop:

0-1, Pavlidis (50)

1-1, Haller (73)

1-2, Aboukhlal (84)

Ajax: Pasveer; Rensch (Schuurs/58), Timber, Martínez (geel), Blind; Álvarez (Klaassen/58), Berghuis (Danilo/86), Gravenberch (geel); Antony, Haller, Tadić.

Wissels Ajax: Gorter, Onana, Schuurs, Klaassen, Neres, Danilo, Taylor, Jensen, Daramy, Tagliafico, Regeer.

AZ: Vindahl Jensen; Witry (Beukema/64), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (geel); Midtsjö (Reijnders/76), De Wit, Clasie; Sugawara, Pavlidis (Aboukhlal/64), Karlsson (Gudmundsson/86).

Wissels AZ: Verhulst, Reus, Koopmeiners, Aboukhlal, Taabouni, Reijnders, Gudmundsson, Beukema, Poku, Barasi, Buurmeester.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.