Bron
1. Opleidingsvergoedingen
Bij opleidingsvergoedingen denken we vaak direct aan jeugdspelers maar gedurende hun loopbaan moet er door een club een som worden afgedragen bij een transfer. Uitzondering hierop vormen transfers binnen eenzelfde competitie. Van de oud spelers zijn verschillende namen die wel eens zouden kunnen verhuizen. Christian Eriksen springt het meest in het oog aangezien hij nog altijd niet verlengd heeft bij Tottenham.
De Deen heeft momenteel een marktwaarde van circa 100 miljoen, mocht hij een dure transfer maken naar bijvoorbeeld Real Madrid of Barcelona dan kan dat Ajax zomaar 2 miljoen opleveren. Ook ploeggenoot Toby Alderweireld slaat de deur waarschijnlijk achter zich dicht in London. Als hij in de Premier League blijft is dat pech voor Ajax. Mocht hij toch naar het buitenland vertrekken dan hebben de Amsterdammers opnieuw recht op 3% van de transfersom. Andere namen waar Ajax recht heeft op 1% of meer van de transfersom zijn bijvoorbeeld Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Steven Bergwijn.
2. Doorverkooppercentages
Vaak blijft het wat besloten tussen clubs wat er precies aan doorverkooppercentage gerekend wordt. Uitzondering was de transfer van Stefano Denswil. In ruil voor een transfervrij vertrek bedong Marc Overmars 20% bij doorverkoop. Hoewel er in het verleden sluimerende interesse was van AS Monaco speelt de verdediger nog altijd in Vlaanderen. De kans is redelijk aanwezig dat Denswil toch een stap zal maken aangezien zijn contract tot slechts 2020 loopt.
3. Prestatiebonussen
Al even schimmig als doorverkooppercentages zijn prestatiebonussen van de toekomstige club van een speler. Bekend is dat Marc Overmars bij de transfer van Davinson Sanchez de nodige bonussen liet vastleggen. Met de goede prestaties van de Engelsen in de Champions League, de vele speeltijd van Sanchez in London en de vrijwel nieuwe kwalificatie van Tottenham voor het kampioenenbal kan het Ajax zomaar weer voordelen opleveren.
4. Bonussen van sponsors
Bij de nieuwe deal met Ziggo werd al bekend dat Ajax een deel in vaste en variabele delen kon gaan ontvangen. Met de goede prestaties in de Champions League en de ‘gratis’ extra exposure die de ict-gigant zo ontving kan Ajax mogelijk weer een bonus verzilveren. Bekend is dat Ajax naast de vaste 8 miljoen maximaal 2 miljoen extra uitgekeerd kan krijgen. De Amsterdammers zullen dit seizoen waarschijnlijk dicht tegen dat maximum aanhikken, aangezien het ook de bekerfinale haalde en zo weer als extra reclamezuil kan gaan dienen. De schaal lijkt echter wel een vereiste voor de extra 2 miljoen.
5. Merchandise
Met de goede prestaties kent ook de merchandise van Ajax grotere (inter)nationale afname, hoewel exacte cijfers ontbreken is het redelijk aannemelijk dat Ajax ook op dit vlak een topjaar zal kennen.
6. Business-seats, kaartverkoop en seizoenskaarten
De vraag naar kaarten en de waarde van de businessruimtes zal aankomend seizoen opnieuw stijgen, verwacht wordt dat dit Ajax ook hier een significante groei zal laten zien.
7. Bonussen uit de CL-marketingpot
Met het stijgen op de Europese clubranglijst kunnen de Amsterdammers ook rekenen op meer geld uit de marketingpot van de UEFA. De stand op de ranglijst is immers voor een deel bepalend voor de verdeelsleutel van de gelden.
8. Bekerwinst
Het winnen van de beker levert slechts een schamele 250.000 op als prestatiebonus van de KNVB. Echter qua exposure en waarde voor sponsors is dit toernooi via een omweg toch waardevol voor Ajax.
Geschreven door forumlid en insider Pushkin.
Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)