Loting Champions League

Wie kan Ajax allemaal loten in de Play-off Ronde CL?

De komende weken wacht Ajax het tweeluik tegen PAOK Saloniki. Mocht Ajax doorkomen dan wachten de Amsterdammers nog een laatste sta-in-de-weg voor de Champions League. Ajax Inside zocht alvast uit welke mogelijke opponenten in de Play Off ronde op het menu staan (op voorwaarde uiteraard dat Ajax zich kwalificeert).

Ajax heeft ook in de laatste ronde een geplaatste status en ontloopt daarmee Celtic, Kopenhagen en Dinamo Zagreb. Tot slot zijn al twee instromers van de laatste ronde bekend; Slavia Praag en Young Boys.

De UEFA hanteert het principe dat wanneer een lager geklasseerd elftal een hoger geplaatst team uitschakelt dit team automatisch het hogere coëfficiënt ‘erft’. Het betekent dat ook alle mogelijke tegenstanders van FC Kopenhagen, Dinamo Zagreb en Celtic afvallen. Zodoende kunnen Ferencvaros, Sujetska, Saburtalo, Rode Ster, HJK Helsinki, Valetta, TNS, Cluj, Maccabbi Tel Aviv en Nomme Kalju weggestreept worden.

Mogelijke tegenstanders:
1. Slavia Praag
2. Young Boys
3. De winnaar van het duel BATE Borisov/Rosenborg – Maribor/AIK Stockholm
4. De winnaar van het duel Sujetska/Apoel Nicosia – Dundalk/Qarabag

Dat het nog spannend is met de onderlinge wedstrijden bewijzen de uitslagen van vorige week wel:
Dundalk – Qarabag (1-1)
Maribor – AIK (2-1)
Sujetska – Apoel (0-1)
BATE – Rosenborg (2-1)

Wie het lijstje tegenstanders nader bekijkt zal merken dat Ajax bij verschillende ploegen nog ‘een rekening heeft openstaan’. Rosenborg hield Ajax in de Champions League in 2002 tweemaal op een gelijkspel en versperde in 2017 zelfs de weg naar de Europa League.

Slavia Praag heeft een opvallend trackrecord tegen Ajax. In 2007 werd in de CL voorrondes twee maal gewonnen, in het seizoen erop hielden de Tsjechen de Amsterdammers op een gelijkspel in de Europa League.

Hoewel Ajax tegen Apoel Nicosia een positief trackrecord heeft zal er ook wel eens teruggedacht worden aan de onnodige 1-1 in Cyprus tijdens de CL campagne van 2014.

Tegen Young Boys zijn de herinneringen beter. De Zwitsers gingen de bietenbrug op in 1987 voor de jacht op de Europa Cup II.

De absolute topscore zette Ajax tegen Maribor neer; na een teleurstellende 1-1 uit werd het thuis op 30 september 1997 een galanummer met liefst 9-1.

Met de aankomende tegenstanders kan Ajax ook wat oude bekenden treffen. Miralem Sulejmani is bij Young Boys een belangrijke pion in het elftal dat met 20 punten voor op FC Basel eindigde. Bij Apoel Nicosia speelt Boy Waterman die op De Toekomst de strijd van Maarten Stekelenburg verloor. In Noorwegen staat Niklas Bendtner in de spits. De Deen kent een verleden bij Arsenal.

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.