Wim Jonk en Marc Overmars

Wim Jonk: ‘Ajax zakt soms weg naar bedenkelijk niveau’

Bron

Wim Jonk draagt momenteel het gedachtegoed van Johan Cruijff voort. Samen met Jordi Cruijff geeft hij leiding aan het internationale voetbalkennisinstituut Cruijff Football. Daarin worden de ideeën van Cruijff overgebracht bij andere clubs en landen. Wat is dat gedachtegoed precies? “Met Johan ging het nooit over een systeem, maar altijd over principes”, legt Jonk uit tegenover de NOS.

“Het ging nooit over 4-3-3 of 5-3-2. Johan dacht altijd vanuit principes. Hoe creëer je een derde man? Wat is een drie seconden regel? Wat is diepte voor breedte? Tegenwoordig spelen we bijna alle ballen zijwaarts of terug. Je moet er naartoe dat je in eerste instantie diep wil spelen. Dat moet al vanaf de jeugd. Kijk maar bij een jeugdwedstrijdje. Er wordt alleen maar breed gevoetbald of achteruit. Dan krijg je ook geen tempo in het spel en leid je geen creatieve spelers op. Het is een optelsom.”

Jonk volgt Ajax nog altijd op de voet. Hij was onder de indruk van het spel onder Peter Bosz. “Iedereen kon toch vorig jaar zien dat mensen weer graag naar het stadion kwamen om Ajax te zien, omdat er gewoon leuk werd gevoetbald? Er werd met druk naar voren gespeeld, er was veel creativiteit, lopende mensen en veel verrassing in het spel. Dat was een aardig proces om naar te kijken. Het huidige Ajax is heel wisselvallig. Ze hebben hele goede momenten, maar vallen soms ook ver terug naar een bedenkelijk niveau.”

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.