Wim Jonk: ‘Ik houd juist wel van aankopen’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 03 oktober 2015 07:12 – Bron: NOS Sport

1443827114

Wim Jonk is hoofd jeugdopleidingen bij Ajax. Er zouden onderling veel strubbelingen zijn in het technisch hart, maar daar spreekt hij niet over. Jonk legt wel uit wat zijn visie is over de jeugdopleiding van Ajax en hoe de club verder moet. “Het begint bij vier pijlers van het plan dat we gemaakt hebben met Johan (Cruijff red.). Het individueel opleiden van spelers, gerichte aankopen doen, attractief aanvallend voetbal en een stukje samenwerking met andere clubs om onze vijver te verbreden.”

Het feit dat Ajax Europees al jaren weinig presteert, terwijl er in het plan staat dat Ajax aansluiting moet vinden bij de Europese top, zegt Jonk niet zoveel. “Ik richt me op mijn deel, en dat is het stuk jeugdopleiding. Daar zijn we goed mee onderweg, maar er zijn ook nog veel stappen in te maken.” Hij is het niet eens met de kritiek dat de fluwelen revolutie geen resultaat oplevert. “Als iedereen goed naar de TV kijkt, dan zie je heel veel jonge spelers op jonge leeftijd hun debuut maken. Riedewald, Tete, Veltman, Klaassen, El Ghazi… zo kan je nog wel even doorgaan.”

Volgens verschillende media zou Jonk intern veel kritiek hebben op het aankoopbeleid. Zo zou het hoofd jeugdopleidingen geen aankopen willen doen voor het eerst elftal, omdat daar jeugdspelers horen in te stromen. “Nee, dat heb je mij niet horen zeggen. Er wordt gezegd dat ik niet van aankopen houd, maar ik houd juist wel van aankopen. Maar alleen gerichte aankopen, geen breedte aankopen. Dat is heel iets anders”, legt hij uit voor de camera’s van de NOS.

Intussen heeft Jonk ook de papieren op zak om hoofdtrainer te kunnen worden bij een profclub. Heeft hij die ambitie nog? “Ooit zal ik hoofdcoach zijn. Of dat hier is of ergens anders, maar ik heb altijd gezegd dat als ik de cursus ga volgen, dat ik er wat mee ga doen.” Toch lijkt dat er op korte termijn nog niet aan te komen. “Maar eerst is het mijn doel om de opleiding op een dusdanig niveau neer te zetten. Daar zijn we goed mee onderweg.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.