De Toekomst

Xandro Schenk: ‘Ajax-jeugd beste van de wereld’

EXCLUSIEF – Op 28 april 1993 werd Xandro Schenk geboren. Hij groeide op in Almere en werd op 6-jarige leeftijd lid Sporting Flevoland, later FC Omniworld en nu Almere City FC. De verdediger werd al op jonge leeftijd gescout door Ajax. Hij kwam terecht in de E2. Voor Schenk was het mooi dat hij voor Ajax mocht voetballen. “Van huis uit heb ik Ajax als club meegekregen. Ik heb, voordat ik bij Ajax speelde, ook verschillende wedstrijden bezocht met allerlei familieleden”, vertelt hij tegenover Ajaxinside.nl.

De talentvolle Ajacied is nu centrumverdediger in de talentvolle lichting van de A1 van Ajax. Maar hij is van origine een middenvelder. “Dat is in de loop der jaren gebeurd. Ik kwam bij Ajax toen ik een middenvelder was en heb daar het eerste jaar ook gespeeld. Jaren daarna speelden we met twee centrale verdedigers waarvan er eentje voor de verdediging speelde, dat ben ik toen geworden. Hoe verder je komt gaan de verdedigers naast elkaar spelen en zo ben ik centrale verdediger geworden”, licht hij het verloop van zijn positie bij Ajax toe.

Bij Ajax krijgen spelers als Ruben Ligeon, Dico Koppers, Mitchell Dijks en Fabian Sporkslede al kansen om mee te trainen en/of spelen onder Frank de Boer. Schenk is momenteel echter geblesseerd en wil zover nog niet vooruit denken. “Ik was zeer tevreden over hoe ik me ontwikkelde, alleen heb ik vorig jaar oktober mijn voorste kruisband afgescheurd waardoor dit seizoen er hoogst waarschijnlijk al op zit voor mij. Ik ga dan ook niet plannen en richt me helemaal op de revalidatie. Ik wil zo goed mogelijk terugkomen en dan zie ik wel waar ik op dat moment sta.” De jeugdinternational richt zich op volgend seizoen. “De revalidatie verloopt tot nog toe prima. Ik word goed begeleid en heb geen haast. Ik wil de voorbereiding van het volgende seizoen volledig mee kunnen doen en zoals het er nu naar uit ziet, moet dat gaan lukken.”

Schenk denkt wel dat zijn kansen op een doorbraak ietsje groter zijn, omdat hij een linkspoot is en Frank de Boer het liefst met een rechts- en linksbenig centrum speelt. “Ja, ik denk dat dat wel een voordeel is, omdat je een stuk minder linksbenige voetballers hebt dan rechtsbenige.” En acht hij zichzelf dan als de ideale opvolger van Jan Vertonghen? “Nee, ik weet niet hoe ik terugkom van mijn blessure, dus daar kan nog helemaal niet over gesproken worden. Maar ik hoop het natuurlijk wel.” Mocht een doorbraak er in Amsterdam uiteindelijk niet van komen, dan is één ding zeker: hij zal nooit naar Feyenoord gaan. “Haha, nee. Hoe ik er nu tegenaan kijk zou ik dat niet doen”, zegt hij op de vraag of hij ooit voor de Rotterdammers wil spelen.

De Ajacied is ook zeer te spreken over de jeugdopleiding waar hij zich in bevindt. “Het complex is heel mooi, ik denk dat het een van de beste complexen in Nederland is. De kleedkamers zijn mooi en ruim en ook de fysioruimte is mooi en groot. Daarnaast heb je zowel goede kunstgrasvelden als grasvelden.” Volgens Schenk de ideale plek om op te groeien als voetballer. “Ik denk dat de Ajax-jeugd nog steeds één van de beste ter wereld is. We hebben in de loop der jaren tegen verschillende topclubs uit het buitenland gespeeld en ik denk dat we nergens voor onder hebben gedaan. Dat zie je aan de AEGON Future cup van twee jaar geleden en dat zie je nu ook weer met de Next Gen Series”, doelt hij op de goede prestaties met zijn ploeg. Van het rumoer binnen het bestuur merkt de jongeling weinig. “Je merkt bijvoorbeeld wel dat er mensen ontslagen zijn. Maar als ik voor mezelf spreek, heeft dit totaal geen invloed. De trainers houden dat goed gescheiden vind ik, en laten de hele groep erbuiten.”

Ooit hoopt de verdediger zijn opwachting te maken in de Amsterdam ArenA en te worden toegejuicht door de supporters van bijvoorbeeld VAK410. “Ja, die zijn natuurlijk geweldig! Zij maken elke wedstrijd weer een geweldige sfeer. Ik vind het mooi dat supporters hun club altijd blijven steunen. Ik ben vorig jaar naar de kampioenswedstrijd tegen FC Twente geweest, die sfeer was niet normaal mooi! Dat had ik nog nooit meegemaakt.” Ondanks zijn nog prille voetbalcarrière heeft Schenk wel dromen. “Ik heb niet echt een speciale club waarvoor ik zou willen spelen, maar het lijkt me mooi om ooit in Engeland of Spanje te voetballen. Alleen op dit moment heb ik het erg naar mijn zin bij Ajax.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.