Brian Berkleef, de zaakwaarnemer van Urby Emanuelson, heeft tegenover De Telegraaf opnieuw een boekje opengedaan over het aanbod dat Ajax deed aan Emanuelson. “Uit de aanbiedingen die Ajax deed, sprak zo weinig waardering dat we de gesprekken hebben beeindigd. Urby moest flink inleveren. En dan praat je niet over tienduizenden, maar tonnen euro’s. Het verschil kon hij op bepaalde manieren terugverdienen. Maar dat was bijna onmogelijk, waardoor we er niet mee konden instemmen.”

Het voorstel van Ajax is vreemd, aangezien algemeen directeur Rik van den Boog heeft verkondigd dat de prioriteit weer bij de spelers uit eigen jeugd komt te liggen. “Het is een vreemd signaal naar andere jeugdspelers”, aldus Berkleef. “Urby zeurt nooit, is multifunctioneel en speelt in het teambelang altijd waar de trainer hem vraagt te spelen. Ook al heeft hij liever een vaste plek.”

Het is niet zo dat Emanuelson een buitengewoon hoog salaris vraagt. “Dat is niet zo hoog als dat van enkele buitenlandse spelers, die op dit moment minder waarde hebben voor Ajax, maar stemt Urby tevreden. Het huidige bedrag is stapsgewijs opgebouwd. Het is raar dat Ajax dat nu opeens te hoog vindt, want de club heeft tot twee keer toe – op momenten dat Urby minder verdiende – de mogelijkheid gehad om hem voor miljoenen euro’s te verkopen. Maar steeds werd een transfer geblokkeerd.”

“Urby is teleurgesteld, maar het respect dat hij nu zo mist, heeft hij wél. Voor de club Ajax, zijn medespelers en de supporters. Tot 2011 zal hij zich voor de volle 300 procent inzetten voor Ajax. Het initiatief om tot contractverlenging te komen, kwam ook van Urby. Als echte Ajacied wilde hij juist voorkomen dat hij gratis zou vertrekken. Door bij te tekenen, zou hij Ajax extra tijd geven om geld aan hem te verdienen. Hij wil namelijk niets liever dan iets opleveren. Nu is het misschien het moment om ook eens aan zichzelf te gaan denken.”  

Hij speelt het wel goed. Tenminste, dat lijkt zo.
Een maand geleden begon hij al met zijn charmeoffensief. De boodschap was: ik ga in 2011 weg, maar ik geef Ajax de kans mij een langerlopend contract te bieden. Dan kunnen ze meer voor me vangen en zo betaal ik 16 jaar investering door Ajax in mij terug. Klinkt sympathiek.
Maar hij is dus niet van plan te blijven na volgend seizoen (en dat betekent in voetbaltermen dus eigenlijk al na dit lopende seizoen).
En wat doet Ajax? Een nieuw contract waarbij Urby moet inleveren. Ja maar dat is niet de bedoeling.
Waarom eigenlijk niet? Als hij toch weggaat en dus nooit voor Ajax tegen die voorwaarden gaat voetballen? Waarom zou je een hoger salaris willen als je het nooit gaat verdienen omdat je bij het ingaan van het contract al weg bent?
Simpel: De overgang naar de nieuwe club moet natuurlijk wel beloond worden met een veel hoger salaris dan bij Ajax. Dus als op papier een bedrag staat, beding je bij de nieuwe club een fiks hoger salaris. Het gaat er immers niet om wat je verdient, maar om wat je zou gaan verdienen.

Waar “de Urb” geen rekening mee houdt is dat de clubs tussen 2010 en 2015 zullen proberen de spelerskosten naar een veel lager niveau te brengen dan nu het geval is. Het is bedrijfseconomisch heel slim dat Ajax hem een lager loon aanbiedt (voor de duidelijkheid: hij zal in werkelijkheid dat loon niet gaan verdienen, omdat hij dan al weg is).

En wat valt Ajax eigenlijk te verwijten?
Dat ze 16 jaar lang vele miljoenen in een speler investeren die weg wil op het moment dat hij echt goed begint te worden (en dus ook waardevol)? Een laag loon bij een nieuw contract maakt het voor een nieuwe club interessant hem aan te trekken (de vaste lasten vallen mee), terwijl het voor de vraagprijs nauwelijks effecten heeft (eenmalige investering).
Ajax wil zijn geld zien en Urby wil een goed salaris bij zijn nieuwe club. Dat is de inzet en helaas niets anders.
Waar zijn de tijden van de onschuld toch gebleven…?

quote: _ajacied_

Stel Emanuelson gaat nu akkoord met dit salaris, en aan het eind van het seizoen vertrekt Suarez. Dan kan ik me voorstellen dat Emanuelson zich bekocht voelt.

Waarom? Emanuelson weet nu toch ook wel hoe het er voor staat? Suárez verkast, het is erg naïef om te denken dat hij blijft.

Nogmaals, je kunt dat soort spelers alleen aan je binden als je hen vertrouwen geeft dat je een selectie met kwaliteit op wilt bouwen zodat er ook iets gewonnen gaat worden.

Er gebeurt toch ook van alles? Er wordt gesleuteld aan de jeugdopleiding, er zijn grote talenten gecontracteerd, er komen grote talenten aan, het legertje prut spelers wordt verhuurd en waar mogelijk verkocht, er worden samenwerkingsverbanden opgezet. Ajax snijdt en bouwt wel degelijk.

Emanuelson verdient gewoon een goed salaris vind ik omdat hij nu net een dragende speler begint te worden.

Niet mee eens. Hij heeft dit seizoen inderdaad een paar prima potjes gespeeld en het is in aanleg ook een fijne speler, maar dit is geen jongen waar het elftal zich aan kan optrekken in een zware wedstrijd. Niet qua strijd, wat niet zo gek is gezien het type speler dat hij is, maar ook niet op voetballend gebied. Sterker nog, hij is een van de eersten die kopje onder gaat. Het is ook niet voor niks dat men er nog steeds niet over uit is waar hij het beste tot zijn recht komt. Hij kan van alles, maar is nergens de beste in. Leuke voetballer, maar te weinig verbeten. Een euvel dat meerdere spelers hebben..

belachelijk…. echt te gek voor woorden…
Als je dan hoort wat zo`n flapdrollen als Sno, Olequer, luque, atouba
enz. enz. bakken met geld verdienen en nog geen deuk in een pakje boter trappen,vind het gewoon schandalig…
Urby is een AJACIED in hart en nieren,
daarbij word hij zo vaak van plaats verwisseld dat je er gewoon geen goed rendement uit krijgt,
hij is zeker multifunctioneel aan de linkse kant,
maar daar is Urby nou zelf de dupe van???
schandalig AJAX!!!
Reageren op dit bericht