Zwak Ajax ontsnapt dankzij late penalty aan nederlaag tegen PSV

Ajax is goed weggekomen in Eindhoven. De Amsterdammers speelden ver onder hun niveau en leken tegen een 1-0 nederlaag aan te gaan lopen. In de slotfase ging het toch nog mis voor PSV toen Dumfries de bal op zijn hand kreeg. Tadic schoot vanaf de stip de gelijkmaker binnen en zorgde er zo voor dat de voorsprong van negen verliespunten in stand blijft.

Ajax begon in Eindhoven met Daley Blind als linksback. Hij was in aanloop naar het duel met PSV lange tijd een twijfelgeval, maar bleek uiteindelijk op tijd fit genoeg om te starten. Dat was bij Nico Tagliafico en Noussair Mazraoui niet het geval. Beiden backs kampen nog steeds met hun blessures en zaten niet bij de selectie. Hierdoor was er opnieuw een basisplaats voor Devyne Rensch.

Om de spanning terug te brengen in de titelstrijd, moest PSV winnen van Ajax. Toch waren het de Amsterdammers die in de openings het initiatief grepen. PSV kreeg er geen druk op waardoor Ajax voetballend gevaarlijk kon worden. Dit leverde na vijf minuten de eerste grote kans op. Rensch trok de bal voor en zag vervolgens hoe deze door Jordan Teze op zijn eigen paal gegleden werd. PSV had twee minuten later opnieuw moeite met de mee-opkomende spelers van Ajax. Timber kon zo doorlopen, maar maaide op het moment suprême langs de bal.

PSV overleefde de openingsfase en kwam vervolgens beter in de wedstrijd. Toch hadden de Eindhovenaren enige hulp nodig om tot de eerste goede kans te komen. Blind liet een bal onder zijn doorglippen waardoor Dumfries er vandoor kon. Mede door de verdedigende druk van Martínez en Timber kon Stekelenburg de openingsgoal voorkomen. Het tweede cadeautje werd wel uitgepakt. Zahavi krulde een door Álvarez onnodig weggegeven vrije trap achter Stekelenburg.

Door de stand en het spelbeeld moest Ten Hag wel ingrijpen. In de rust werd eerst Schuurs gebracht en tien minuten later kwamen ook Kudus en Neres binnen de lijnen. Rensch, Álvarez en Antony werden naar de kant gehaald. Mede door vermoeidheid bij PSV kreeg Ajax weer wat meer ruimte om het spel te maken. Veel deed het daar niet mee, want het spel was gewoon te matig. Zelfs de meeste simpele ballen gingen te vaak fout.

Zo kreeg PSV regelmatig de kans om te counteren. Dit leverde tien minuten voor tijd ook een doelpunt op, maar de VAR oordeelde dat Vertessen de bal via de hand had meegekregen. Zo ging er een streep door diens eerste eredivisiegoal. Ajax mocht daardoor blijven hopen op een resultaat, en dat kwam er ook in de blessuretijd. Dumfries blokte de bal met zijn hand waardoor Makkelie niet anders kon dan een strafschop geven. Tadic schoot binnen waardoor Ajax als morele winnaar van het veld stapte.

Dat laatste verliep overigens verre van soepel. Direct na de penalty kregen Tadic en Dumfries het met elkaar aan de stok, en die ruzie ging ook na het laatste fluitsignaal nog even door. Uiteindelijk moesten beide aanvoerders door hun teamgenoten en de staff richting de spelerstunnel geduwd worden.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink