Klaas-Jan Huntelaar goal

Zwak Ajax ontsnapt tegen sterk FC Groningen

Ajax heeft de hoop op het kampioenschap in leven gehouden, maar gemakkelijk ging het niet. De Amsterdammers speelden een bijzonder slechte wedstrijd en hadden geluk dat FC Groningen maar één keer trefzeker was voor de rust. Ook na de thee wist Ajax geen indruk te maken, maar scoorde via Kluivert en Huntelaar wel twee keer en ontsnapte zo aan een nederlaag.

Omdat PSV zaterdagavond NAC Breda met 5-1 van het veld had geblazen, was de opdracht voor Ajax duidelijk. Er moest geworden worden om het gat terug te brengen tot zeven punt en dat deed Ajax met Veltman in de basis. De verdediger die de laatste weken gepasseerd werd, kreeg de voorkeur boven Wöber en mocht centraal achterin plaatsnemen naast De Ligt.

Toch was het FC Groningen dat in de beginfase het initiatief pakte. De mannen van Faber durfde het aan om Ajax vast te zetten op eigen helft. Die inzet en het getoonde lef werd na een klein kwartier beloond met de 1-0 van Van Weerd. De spits kwam bij de eerste paal goed voor zijn man en werkte de scherpe voorzet van Mahi achter Onana.

Het elftal van Ten Hag liet zich in de openingsfase afbluffen door de thuisploeg en grossierde in balverlies. Dat leverde FC Groningen ook de perfect kans op om er 2-0 van te maken. Lasse Schöne verspeeld vlak voor de eigen zestien de bal. Veltman leek vervolgens goed in te grijpen, maar maakte daarbij hands en Blom kon niet anders dan naar de stip wijzen. Mahi nam plaats achter de bal, maar zag Onana zijn poging uit de hoek tikken.

FC Groningen liet zich door de misser niet van de wijs brengen en zette Onana voor rust nog drie keer aan het werk. Eerst bracht de doelman redding op een voorzet van Doan die door niemand werd aangeraakt. Vervolgens stond hij op de juiste plek toen Mahi kon binnen tikken en niet veel later keerde de doelman een vlammend schot van Bacuna.

Ook na de rust slaagde Ajax er niet in om het spel in handen te nemen waardoor FC Groningen gemakkelijk op de been kon blijven. De thuisploeg hield de druk er goed op en kreeg mogelijkheden om alsnog 2-0 te maken. Bacuna was het dichtst bij een treffer toen hij na goed doorzetten oog in oog kwam met Onana. De middenvelder probeerde de bal breed te leggen, waardoor De Ligt alsnog kon ingrijpen.

Ajax kreeg maar geen grip op de wedstrijd, maar maakt wel uit het niets de gelijkmaker. Justin Kluivert ontsnapte aan de aandacht van de verdediging en kopte bij de tweede paal een fraaie voorzet van Ziyech achter Padt. Niet veel later was de Marokkaanse middenvelder zelf dichtbij de 1-2. Na een goed lopende aanval kon Ziyech vrij uithalen van een meter of zestien, maar zijn poging ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Ajax leek genoegen te moeten nemen met een punt. Zeker toen Veltman zijn tweede gele kaart kreeg toen hij Van Weert naar de grond werkte. Dit was vooral een domper voor Kai Sierhuis. De aanvaller van Jong Ajax stond klaar om zijn debuut te gaan maken, maar mocht door de rode kaart toch niet het veld betreden.

Met een man meer probeerde FC Groningen de druk weer op te voeren en kreeg ook mogelijkheden. Toch was het Ajax dat aan het langste einde trok. Een minuut voordat de officiële speeltijd verstreken was, schoot Huntelaar, die tussen drie man stond, de bal hard en laag achter Bizot. Zo ontsnapte Ajax in Groningen aan een nederlaag en blijft PSV enigszins in zicht.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink