Hakim Ziyech

Zwak Ajax verspeelt dure punten in titelrace

De euforie van het behalen van de kwartfinale in de Europa League is in één klap verdwenen. Op bezoek bij Excelsior kwamen de Amsterdammers niet verder dan 1-1 en zagen het gat naar Feyenoord groeien naar zes punten. Het elftal van Peter Bosz kwam geen moment in de wedstrijd en leidde terecht puntverlies. Daar kon zelfs de eerste goal van Kluivert geen verandering in brengen.

Afgelopen donderdag werd Ajax nog overladen met complimenten, maar van dat spel was in de beginfase tegen Excelsior weinig terug te zien. De Amsterdammers lieten het felle Excelsior het spel maken en werden daar na een kwartier spelen bijna voor gestraft. Hicham Faik zette Mike van Duinen met een heerlijke steepass vrij voor Onana, maar De Ligt wist net op tijd redding te brengen met een prachtige sliding. Een kwartier later kwam Excelsior alsnog op voorsprong. Van Duinen onderschepte een zeer zwakke terugspeelbal van Matthijs de Ligt en schoot via het been van Kenny Tete de bal achter Onana

Door de tegentreffer werd Ajax gedwongen om meer de aanval te gaan zoeken. De druk naar voren werd verhoogd en met succes. Ziyech haalde de achterlijn en trok de bal strak voor. Traoré kwam net te laat, maar zag vervolgens zijn ploeggenoot Kluivert gemakkelijk de gelijkmaker binnentikken. Vanaf dat moment leek Ajax beter bij de les en was het dicht bij de 1-2. De Ligt leek zijn fout goed te maken, maar zag hoe Warner Hahn met een knappe reflex een doelpunt voorkwam.

In de tweede helft ging Ajax op zoek naar de voorsprong, maar net als in de eerste helft was het spel zeer moeizaam. Op het stugge kunstgras hadden de Amsterdammers moeite om de bal snel rond te laten gaan waardoor Excelsior gemakkelijk op de been kon blijven. Kenmerkend voor de wedstrijd was de doorzichtige schwalbe van Traoré. De man uit Burkina Faso kreeg zijn kans in de punt van de aanval, maar was bijna het gehele duel onzichtbaar.

In de slotfase golfde het spel op en neer, maar beide ploegen bleken niet in staat om echte kansen te creëren. Ook de invallers Cassierra en Nouri konden het verschil niet maken. Ajax probeerde tevergeefs via een slotoffensief alsnog de drie punten binnen te halen, maar faalde jammerlijk. Door het gelijkspel moet Ajax nu zes punten goedmaken met Feyenoord dat ook nog eens een beter doelsaldo heeft.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink