Ongeïnspireerd Ajax zakt door de ondergrens en gaat ten onder in Groningen

In het Hoge Noorden is Ajax tegen het eerste puntverlies van het seizoen aangelopen. In en tegen Groningen maakten de Amsterdammers een bijzondere zwakke indruk. Ajax slaagde er geen moment in om het de goed georganiseerde Groningers echt lastig te maken. De hardwerkende thuisploeg kreeg vroeg in de tweede helft via een knappe goal van debutant Balk wat het verdiende.

Ajax begon het duel in Groningen zonder smaakmaker Kudus. De middenvelder was niet wedstrijdfit. De van een blessure teruggekeerde Gravenberch nam zijn plek in op het middenveld naast Álvarez. De Mexicaan mocht gewoon starten omdat de veelbesproken rode kaart die hij opliep tegen Vitesse geseponeerd werd.

De Amsterdammers kenden een stroeve start in het Hoge Noorden. De thuisploeg hield de linies kort op elkaar waardoor er voor Ajax weinig ruimte was om te voetballen. Op een kopbal van Labyad en een afstandsschot van Gravenberch na viel er in de openingsfase weinig te beleven. Groningen zette daar met alleen een kopbal van Larsen weinig tegenover.

Ook in het tweede deel van de eerste helft gebeurde er weinig om enthousiast van te worden. Ajax slaagde er niet in om de hechte defensie van Groningen uit elkaar te spelen. De thuisploeg probeerde via de omschakeling gevaarlijk te worden, maar was niet bij machten om het Timber en Blind echt moeilijk te maken.

Direct na de rust slaagden de Groningers daar wel in. De tweede helft was nog geen vijf minuten oud toen Balk de 1-0 tegen de touwen schoot. Onana wist met een uitstekende redding te voorkomen dat Larsen de score opende, maar was vervolgens kansloos op de rebound van de debutant. Door de achterstand en het zeer matige spel moest Ten Hag wel ingrijpen. Anthony was het eerste slachtoffer. Hij werd vervangen door Neres.

Niet veel later haalde Ten Hag ook Labyad en de matig spelende Álvarez naar de kant. Met frisse krachten Traoré en Ekkelenkamp ging Ajax op zoek naar doelpunten. Die vielen vervolgens bijna aan de andere kant. El Hankouri schoot net voorlangs en Lundqvist raakte de paal. Dit was voor Ten Hag het teken om ook zijn laatste twee wissels te gebruiken. Huntelaar en Martínez vervingen Mazraoui en de geblesseerd geraakte Blind.

Hoewel Ajax er niet beter door ging voetballen, kwamen de Amsterdammers wel dichtbij de gelijkmaker. Na een strakke voorzet van Gravenberch kopte Tadic op de lat en volleerde Huntelaar in de rebound vervolgens ook tegen het aluminium. Dichterbij kwamen de Amsterdammers vervolgens niet meer en liepen zo tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink