De Toekomst

amsterdam arena Stadionnaam: De Toekomst
Capaciteit: 5.000
Bouwjaar: 1995 - 1996
Geopend in: 1996
Bespelers: Jong Ajax
  Ajax jeugd & amateurs
  Ajax Vrouwen
Adres:
Sportcomplex de Toekomst Borchlandweg 16-18
1099CT Amsterdam ZO

In 1990 begon jeugdcomplex Voorland te klein te worden voor Ajax, dat zich doorontwikkelde in de voetbalwereld. Stadion de Meer werd in 1996 ingeruild voor de Amsterdam ArenA. Het Voorland werd in dezelfde zomer verruild voor sportcomplex De Toekomst. Het complex, dat op een kleine kilometer van de Amsterdam ArenA afligt, is de Ajax-plek waar de jeugd traint en speelt.

Het complex kent diverse wedstrijd- en trainingsvelden, een sportzaal, een krachthonk en diverse leslokalen voor de jeugdspelers. Daarnaast vinden de vergaderingen van het clubbestuur, de ledenraad en leden ook plaats op De Toekomst. In een schitterende kantine mengen jeugdspelers, zaakwaarnemers, clubbestuurders en trainers zich tussen de toeschouwers. De keuze om de bezoekers met de clubmensen te mengen was een belangrijk aspect om het verenigingsleven, dat Ajax voor 1996 ook kende, in stand te houden.

de toekomst

Dat gevoel komt vrijwel meteen terug bij de aankomst op het complex. De letters 'ajax', die iets achter de entree staan, stonden jaren terug op de eretribune van Stadion de Meer. Waar de jeugdspelers van het Voorland spraken van het spelen tussen vier masten, kijken de jeugdspelers van tegenwoordig aan tegen het gigantische dak van de Amsterdam ArenA. Het bestuur hoopte in eerste instantie dat het complex dichterbij het stadion kon liggen, maar door een wijziging op de tekentafel ging dat plan niet door.

Tijdens het eerste seizoen op De Toekomst maakten onder meer Gregory van der Wiel, Jeffrey Sarpong en Mitchell Donald hun debuut in de Ajax-jeugd. Urby Emanuelson had al twee jaar ervaring op het Voorland. Het aantal Ajax-spelers dat via De Toekomst het eerste elftal haalden, zijn ondertussen niet meer aan te slepen. Het complex stuurt ieder jaar enkele talenten door naar de kleedkamers van de Amsterdam ArenA. Ricardo van Rhijn is daar een van de meest recente voorbeelden van.

De grootste talenten die via De Toekomst het hoogste elftal haalden, zijn Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Het tweetal, dat tegenwoordig onder contract staat bij Inter en Tottenham Hotspur, speelde in een lichting met onder meer Johnny Heitinga en Nigel de Jong. Dit tweetal, spelend bij Everton en Manchester City, maakten via het eerste elftal de sprong naar de Europese top. Ook spelers als Daniel de Ridder, Maarten Stekelenburg en Ryan Babel leerden het voetbalspelletje op De Toekomst.

Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord