Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff Arena Buitenkant
StadionnaamJohan Cruijff ArenA
Capaciteit54.990
Bouwjaar1993 - 1996
Geopend14 augustus 1996
Eerste duelAjax - AC Milan (0-3)
OntwerperRob Schuurman
AdresArenA Boulevard 1
1101 AX
Amsterdam Zuidoost
020 311 1333

In 1996 betrok Ajax de Amsterdam ArenA. De verhuizing van Amsterdam-Oost naar Amsterdam-Zuidoost kwam doordat Ajax met De Meer geen mogelijkheden had om door te groeien. Er waren grote wachtlijsten voor seizoenkaarthouders, het trainingscomplex om De Meer heen bevatte te weinig velden en de oude thuishaven van Ajax was ook slecht bereikbaar (louter tram 9). Bovendien had de gemeente Amsterdam plannen voor nieuwe woningen. Hoewel De Meer zeer geliefd was bij bestuursleden, spelers en fans, was er voor Ajax geen andere optie om te verhuizen naar een modernere accommodatie. In 2017 werd de Amsterdam ArenA omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA als eerbetoon aan de overleden oud-Ajacied.

Johan Cruijff ArenA

De bouw van dit hypermoderne stadion kostte de gemeente Amsterdam zo’n 96 miljoen euro. Door de uitstekende bereikbaarheid (metro, trein, snelweg onder het stadion), het dak dat open en dicht kan en andere faciliteiten heeft Ajax’ thuishaven van de UEFA een vijfsterrenstatus gekregen. Deze status zorgt ervoor dat het stadion kandidaat gesteld kan worden voor finales van de Europa League of de Champions League.

Evenementen

In de Johan Cruijff ArenA hebben diverse grote evenementen plaatsgevonden. Op voetbalgebied was de finale van de Champions League in 1998 tussen Juventus en Real Madrid de grootste happening. In 2013 was de Johan Cruijff ArenA het decor voor Chelsea – Benfica, de eindstrijd van de Europa League. Tijdens het EK 2000 werd er één halve finale gespeeld in de ArenA.

Grasmat

De grasmat was jarenlang het zorgenkindje van de Johan Cruijff ArenA. Het veld is in totaal 57 keer vervangen. Sinds augustus 2009, toen het veld er weer hopeloos bij lag, is men overgestapt naar het gebruik van SGL-lampen (Stadium Grow Lightning). Deze lampen zorgen voor herstel en groei. Mede door de overstap naar SGL-lampen is het gras van de ArenA verkozen tot de beste grasmat van de Eredivisie.

Bespelers

Naast Ajax hebben ook de Amsterdam Admirals lang in de ArenA gespeeld. De rugbyclub werd in 2007 echter opgeheven. Daardoor is Ajax de enige bespeler van het stadion.

Verbouwing

Door de vele klachten dat de ArenA geen echt voetbalstadion was, is het stadion in de loop der jaren verbouwd. Aan de lange zijden is de afstand tot het veld aanzienlijk verkleind. De dug-outs zijn geïntegreerd in de tribune, de F-Side heeft een staantribune gekregen en de stoeltjes worden allemaal rood-wit gekleurd. De verbouwing moet tegelijkertijd plaats bieden aan meer supporters.

Sfeer

Nadat Ajax het stadion net in gebruik had genomen, was de sfeer in de ArenA niet altijd even best. Dit komt mede doordat de supporters in de oorspronkelijke staat van het stadion ver van het veld verwijderd waren. Sinds de komst van vak 410 – inmiddels samengevoegd met de F-Side – is de sfeer in de ArenA aanzienlijk verbeterd. Daardoor timmert de F-Side ook weer aan de weg en is de sfeer in het stadion beter dan ooit.