Stadion De Meer

Tussen 1934 en 1996 speelde Ajax in het legendarische Stadion de Meer. Het houten stadion werd ingeruild voor De Meer. In Amsterdam Watergraafsmeer werd het stadion aan de Middenweg gebouwd. Op 9 december 1934 werd het stadion officieel geopend. Tweeënzestig jaar later werd het stadion afgebroken en ingeruild voor de Amsterdam ArenA.

Stadion de Meer bood plaats voor 19.000 toeschouwers. Het stadion ademde voetbal, iets wat vele supporters in de Amsterdam ArenA missen. Het stadion werd geopend tijdens een vriendschappelijk duel tussen Ajax en Stade Francais. Ajax won, met 5-1. Die uitslag stond ook op het scorebord tijdens het laatste duel in het stadion. In de competitie werd Willem II met 5-1 verslagen. Finidi George was met een hattrick de grote man tijdens de afscheidswedstrijd van Stadion de Meer.

De capaciteit nam toe naar 22.000 en op haar hoogtepunt zagen 29.500 supporters hoe Ajax haar spelletje speelde. Tijdens de Europese- en topwedstrijden verhuisde de aanhang naar het Olympisch stadion in Amsterdam Oud-Zuid. Dat stadion kon 64.000 toeschouwers herbergen. In 2000 werd het Olympisch stadion gerenoveerd en werd de capaciteit teruggebracht naar de originele 30.000. Stadion de Meer was toen allang gelijk gemaakt met de Amsterdamse grond.

De Gemeente Amsterdam wilde het stadion slopen om het Amsterdamse woningaanbod te verhogen. Vlak voor de sloop werd het stadion getroffen door een felle stadionbrand. Op 11 november 1996 werden de vier lichtmasten van het stadion ontmanteld. Daardoor was het stadion totaal afgebroken. Middenweg 401 was niet meer. Op de legendarische grond werd een nieuw park gebouwd, Park de Meer. Hedendaags is er niets meer te zien, hoewel Park de Meer toch aan het voormalige voetbalstadion doet denken.

In deze wijk zijn twaalf bruggen vernoemd naar de gouden Ajax-equipe uit de jaren zeventig. De bruggen dragen de namen van Cruijff, Swart, Keizer, Krol, Neeskens, Hulshoff, Haan, Mürhren, Suurbier, Blankenhorst, Stuy en Vasović. Ook zes straten dragen namen van buitenlandse stadions waarin Ajax furore maakte. De Anfieldroad, het Bernabéuhof, het Delle Alpihof, de Esplanade de Meer, de Praterlaan, deStade de Colombes en de Wembleylaan doen in lichte vorm aan Ajax denken.