South Crew

De South Crew was de derde grote supportersgroepering binnen de Amsterdam ArenA. De groep nam plaats op de tweede Zuidelijke ring van het stadion, in VAK 428. De STHCRW, zoals de groep officieel heette, was vocaal redelijk tam, maar een groep wat zich met tifosi bezig hield.

South Crew was een groep supporters wat druk bezig was met het op Italiaanse stijl aankleden van de tweede ring. Met balustradedoeken, megadoeken en andere tifosi stijlen probeerden zij de kille ArenA om te toveren naar een voetbalwalhalla. De groep was met name bezig met pro-Ajax doeken, dan wel kritisch, dan wel humoristisch. In de begindagen van de groep waren er enkele kleine acties.

De doorbraak van de STHCRW kwam nadat Ajax voor negen miljoen euro met Klaas Jan Huntelaar een grote speler aankocht. Met een meterslang doek ‘The Hunting season is open’ eiste veel aandacht op. Sindsdien ontwikkelde de groep zelf vele doeken van hoogwaardige kwaliteit. In het begin leverde de groep veel gehaaste doeken af. Kwantiteit was destijds hoger dan de kwaliteit, maar na verloop van tijd leverde de groep alleen echte kwaliteit af.

Het afscheid van clubicoon Johnny Heitinga was een van de grootste acties van de groep. De bikkelharde verdediger werd, nadat hij een transfer naar Atletico Madrid verdiende, geëerd met een megadoek en een gigantisch balustrade doek. De actie raakte de verdediger zichtbaar. Sindsdien mocht de STHCRW zich een specialist noemen in het maken van megadoeken, de kwaliteit droop ervan af.

Ook de actie tijdens Ajax – FC Groningen was fraai. Met een knipoog naar de Groningse stadionbrand een half jaar eerder maakte de South Crew een bende van de Zuiderlijke helft van het stadion. Sindsdien werd de groep iets tammer, maar de ‘Hier ligt ons hart-actie’ en de doeken voor de overleden supporters Joark en Sven Westendorp zijn beelden wat menig supporter zich nog voor de geest kan halen.

De muurschilderingen in de catacombe van de Amsterdam ArenA is een project wat voor veel supporters een onbekend terrein is. Echter maken televisiebeelden en enkele foto’s duidelijk dat de STHCRW artistiek zeer goed was onderlegd. De kleine groep maakte in de spelerstunnel een grote schilderijen van de supporters, de dertigste landstitel en een bekende supportersslogan. ‘Wij zijn Ajax.’

De South Crew bestond sinds het seizoen 2006/07 en besloot in de zomer van 2015 om zich samen te voegen met VAK410: “We kunnen ons nu puur en alleen gaan focussen op dat wat we tof vinden, het maken van acties.”