F-Side

De oudste stadiongroep in de Amsterdam ArenA is de F-Side. Deze groepering is een begrip in de Nederlandse en buitenlandse voetbalwereld. Sinds het hooliganisme vanuit Engeland naar Nederland kwam overwaaien nam een groep Ajax-supporters in 1976 de naam F-Side aan. De groep stond voor Ajax. In Stadion de Meer, in VAK F, stond alles in het teken van Ajax ondersteunen. Zoweel vocaal als fysiek, als het moet. De naam F-Side is in Londen verzonnen. Een jongen van VAK F zag daar een graffiti-taf van een West Ham groep, met de naam ‘Side’ erin. De link tussen VAK F en Side was snel gelegd. Sindsdien gaat de groep als F-Side door het leven. Samen met Vak S van Feyenoord, de Bunnikside van FC Utrecht en de North Side van ADO Den Haag was de F-Side een van de vier grootste en meest gevreesde hooligangroeperingen van Nederland. Ook in het buitenland, door de vele Europese uitwedstrijden, werd de naam F-Side een bekend begrip.

De F-Side werd, net als de club Ajax, door rivaliserende ploegen gehaat. De supporters van Ajax werden uitgemaakt voor Joden, wegens het Joodse verleden van de stad Amsterdam. De groep Amsterdamse supporters nam de Joodse term aan als geuzennaam en op het vak waren, tot op de dag van vandaag, regelmatig Israëlische vlaggen te zien. Deze term wordt door de stad Amsterdam, de club en door de Joodse gemeenschap niet gewaardeerd, maar het uitbannen hiervan is een onbegonnen zaak.

Gedurende de jaren heen werd de F-SIDE een gevreesde groep. Volgens de politiek waren de hooligans een georganisseerde misdaadgroep, maar hiervoor ontbrak ieder bewijs. De supporters op VAK F waren voor niemand bang. Niet voor de politie en al helemaal niet voor de tegenstander, nationaal of internationaal. Waar Ajax ging, volgde de F-SIDE trouw. Gedurende iedere wedstrijd steunde de groep Ajax gedurend. Binnen en buiten het stadion deinsde niemand er voor terug om de club, danwel vrienden op het vak, te dienen.

Tijdens een UEFA Cup duel in 1989 kreeg de F-SIDE een zware klap te verwerken. Vanuit het vak werd een loden staaf tegen Austria Wien-doelman Franz Wohlfahrt gegooid. ‘Het staafincident’ zorgde ervoor dat Ajax voor een jaar uit de Europese toernooien werd verbannen. Tussen het vak en het veld werd een hoog groot hek geplaatst, waardoor dusdanige acties vanaf dat moment verleden tijd waren. Een grote groep F-Siders besloot te verhuizen naar VAK M, pal naast het uitvak in Stadion De Meer. Op het streng beveiligde VAK F kwam een nieuwe generatie F-Siders te staan. Na de verhuizing naar de Amsterdam ArenA is de F-SIDE te vinden op de eerste Zuid-ring. De vakken 126, 127 en 128. Een jaar na deze verhuizing kent de F-SIDE de zwartste bladzijde uit haar geschiedenis. Op een grasveld naast de A9 ontmoette Ajax en Feyenoord-hooligans elkaar. Tijdens de ‘Slag om Beverwijk’ werd Carlo Picornie vermoord. Na deze laffe misdaad moest de F-SIDE het stellen zonder een van hun boegbeelden. Desalniettemin zorgde de groep tot 2001 voor de sfeer in de ArenA. Sindsdien krijgt het ondersteuning van VAK410.