Amsterdam

Ajax is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. De grootste voetbalclub speelt in de grootste stad van Nederland. Amsterdam, sinds 1806 de hoofdstad van Nederland, is wereldwijd bekend. The Red light district, waar veel prostitutie plaatsvindt, en de vele coffeeshops in de stad, trekken veel buitenlandse toeristen aan. Kenmerkend zijn de vele grachten die door de hele stad lopen.

De stad is verdeeld in zeven stadsdelen. Amsterdam Centrum, Amsterdam Noord, Amsterdam Zuidoost, Amsterdam West, Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Zuid en Amsterdam Oost. Alle gemeentes worden bestuurd door een eigen bestuur. Voorheen had de stad nog vijftien stadsdelen, maar sinds 1 mei 2010 is dit teruggebracht naar zeven. PvdA-politicus Eberhard van der Laan is sinds 2 juli 2010 de burgemeester van de stad. Hij volgde Job Cohen op die toen voor de landelijke politiek koos en lijsttrekker werd van de PvdA.

De Amsterdamse grachtengordel is een kenmerkend beeld in de stad. Amsterdam kent vijf hoofdgrachten, te weten de Brouwersgracht, de Leidsegracht, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. De grachten vormen een halvemaanvorm. Amsterdam kent tevens vele pleinen. De bekendste, de Dam, ligt in het historische hart van de stad. Andere bekende pleinen zijn het Leidseplein, het Museumplein, het Rembrandtplein, het Waterlooplein, het Weesperplein en de Westermarkt.

De stad heeft een groot OV-netwerk. Amsterdam heeft tien treinstations: Centraal Station, Sloterdijk, Lelylaan, Zuid, RAI, Muiderpoort, Amstel, Bijlmer-ArenA, Science Park en Holendrecht. Diemen en Duivendrecht worden vaak tot de Amsterdamse stations gerekend. Topografisch gezien liggen deze stations buiten de stad. Sinds 1977 heeft Amsterdam ook een metronetwerk. Er gaan vier lijnen door de stad heen: de Ringlijn, de Amstelveenlijn, de Gaasperplaslijn en de Geinlijn. Tevens heeft Amsterdam veel tramlijnen die door het centrum liggen.

Sport is een belangrijk aspect in Amsterdam. De stad kent vele voetbalclubs, waarvan Ajax veruit de grootste is. In de amateursector zijn AFC Amsterdam, ASV DWV, FC Blauw-wit en AVV Zeeburgia bekend. FC Amsterdam was tussen 1972 en 1982 een grote club uit Amsterdam, dat tevens betaald voetbal speelde. Tot 2007 had Amsterdam ook een groot American footballteam, de Amsterdam Admirals. De club, dat net als Ajax in de Amsterdam ArenA speelde, speelde in de NFL Europe. De AH&BC is een van de topteams in de Hockey Rabohoofdklasse.