Ajax begint 2020 met benauwde zege op Sparta: 2-1

De winterstop is voorbij. Ajax begint de tweede seizoenshelft thuis tegen Sparta. Promes keert terug in de basis. Ook de gehuurde Babel mag het vanaf het begin laten zien. Op het middenveld neemt Gravenberch de plek van Martinez over, die op zijn beurt Blind vervangt in de verdediging.

Sparta krijgt al binnen de minuut een goede kans om op voorsprong te komen. De razendsnelle Ache is ontsnapt en schiet de bal op de buitenkant van de paal. Daarna is het Ajax dat het initiatief pakt en tot kansen komt. De eerste van een reeks mogelijkheden is voor Tadic. Hij wordt in scoringspositie gebracht door Babel die een wippertje van Gravenberch panklaar legt met zijn achterhoofd. De inzet van Tadic mist overtuiging en dus kan keeper Harush redding brengen.

Als even later Van de Beek een soortgelijke kans krijgt, is het wel raak. Van dichtbij schiet hij de bal hard en hoog in het doel: 1-0. In de fase na het openingsdoelpunt is Ajax veel sterker dan Sparta. Het is dankzij keeper Harush dat het slechts 1-0 blijft. Onder meer Ziyech en Tagliafico vinden de keeper op hun weg. Pas tegen het einde van de eerste helft komt Sparta meer van eigen helft af. Hoewel Onana niet iedere bal klem heeft, is er geen serieus gevaar en blijft het 1-0 tot de rust.

Na een paar minuten in de tweede helft is Babel dichtbij een tweede treffer. Hij krijgt zijn hoofd niet voldoende tegen een goede voorzet van Ziyech. Daarna is het rustig voor beide doelen en zakt het tempo. Bovendien krijgt Ajax een domper te verwerken. Na tien minuten spelen raakt Ziyech geblesseerd en gebaart hij direct te willen wisselen. Ajax staat even met tien man tot Ekkelenkamp binnen de lijnen wordt gebracht. Koud binnen de lijnen zet Gravenberch een combinatie met de net ingevallen Ekkelenkamp op en rondt de 17-jarige dat zelf af: 2-0.

Ajax staat daarmee op een veilige voorsprong, zou je zeggen. Toch is deze wedstrijd nog niet gespeeld. In de laatste 20 minuten meldt Sparta zich meer en nadrukkelijker op de helft van Ajax. Het is Ragnar Ache die voor de tweede keer vandaag het houtwerk raakt. Iedereen verwacht een voorzet, maar hij schiet zelf. Via de paal en de rebound gaat de bal er niet in. Een minuut later is dat wel het geval. Piroe is net ingevallen en hoewel hij nog niet scoorde dit seizoen is zijn eerste kans vandaag direct raak: 2-1…

Ajax krijgt het nog ontzettend lastig in de slotfase. Ook de derde grote kans van Ache van vanmiddag gaat er niet in. Dit keer is het omdat Martinez de bal van de lijn en opnieuw de paal uit het doel houdt. In de allerlaatste minuut brengt Onana redding op een hard schot in de drukte. Ajax speelt een slechte tweede helft, maar wint wel. Er zijn een hoop verbeterpunten te noemen na het zien van deze wedstrijd. Ook Ten Hag zal dat ongetwijfeld erkennen. Het is te hopen dat de blessure van Ziyech meevalt. Woensdag wacht Spakenburg in eigen huis. Dat moet kunnen zonder de spelmaker. Vanaf volgende week wacht er wél een reeks met op papier lastige wedstrijden.

Aanvang: 14.30 uur – Scheidsrechter: Lindhout

Scoreverloop:

1-0, Van de Beek (15)

2-0, Gravenberch (60)

2-1, Piroe (74)

Ajax: Onana; Mazraoui, Veltman, Martínez, Tagliafico; Van de Beek, Gravenberch (Eiting/ 76); Tadić, Ziyech (Ekkelenkamp/58), Promes (geel); Babel (Traoré/70).

Wissels Ajax: Varela, Kotarski, Schuurs, Álvarez, Pierie, Eiting, Huntelaar, De Jong, Marin, Traoré, Ekkelenkamp, Dest.

Sparta Rotterdam: Harush; Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Rigo (D.Duarte/84), Auassar (geel), Rayhi; Harroui (Pinto/81), Ache, Joosten (Piroe/69).

Wissels Sparta Rotterdam: Coremans, Fabrie, Karami, Piroe, L. Duarte, D. Duarte, Pinto.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.