Ajax heeft aan één goede helft genoeg om PSV uit de beker te knikkeren

Ondanks alle gebeurtenissen buiten het veld is Ajax er gewoon in geslaagd om de halve finale van de beker te bereiken. In de eigen Johan Cruijff Arena werd in de eerste helft de basis gelegd voor de overwinning op PSV. Ajax domineerde en kwam dankzij twee treffers van Haller op een 2-0 voorsprong. Door een eigen goal van Timber aan het begin van de tweede helft mocht PSV nog hopen op een verlenging, maar Ajax hield uiteindelijk stand.

Ajax moest het bekerduel tegen PSV met een aantal noodgedwongen wijzigingen beginnen. Over de afwezigheid van André Onana is inmiddels genoeg gezegd. De lang geschorste doelman werd vervangen door Maarten Stekelenburg. Een andere belangrijk naam die ontbrak, was Ryan Gravenberch. De middenvelder moest een schorsing uitzitten. Ten Hag koos ervoor om Daley Blind naar het middenveld te schuiven. Lisandro Martínez nam diens plek centraal in de defensie over. De teruggekeerde Nico Tagliafico (met bril) begon als linksback.

De spelers van Ajax betraden het veld allen in een keepershirt. Deze werd achterstevoren gedragen zodat de naam van Onana goed zichtbaar was. Een mooie steunbetuiging aan de op doping betrapte doelman, die vanaf de tribune met een brede glimlach toekeek. Een lach die nog wel even bleef hangen, want Ajax had in de beginfase geen kind aan PSV. De Amsterdammers domineerden het duel en het was wachten op de openingsgoal.

Deze liet een kleine twintig minuten op zich wachten. Klaassen dreigde met een afstandsschot, maar koos op het laatste moment voor een steekpass. Ontvanger Haller nam de bal knap mee en stifte beheerst over Unnerstall. Vijf minuten later kon de Fransman opnieuw juichen. Rosario verspeelde de bal op het middenveld waardoor het veld helemaal open lag. Haller profiteerde daar optimaal van. De spits dook achter de defensie van PSV en tikte de voorzet van Tadic fraai binnen.

PSV zette daar weinig tegenover. Alleen Malen kreeg een goede kans om de aansluitingstreffer te maken. Hij werd na balverlies van Blind alleen voor Stekelenburg gezet, maar schoof de bal voorlangs. Uiteindelijk mocht PSV nog van geluk spreken dat het niet met een 3-0 achterstand aan de thee ging. Op slag van rust kregen Klaassen en Tadic het vanuit kansrijke positie niet voor elkaar om de score te verhogen.

Zo mocht PSV ondanks een slechte eerste helft blijven geloven in een goed resultaat. Zeker toen een kwartier na rust de 2-1 opeens op het scorebord stond. Timber probeerde een voorzet van Dumfries onschadelijk te maken, maar gleed de bal daardoor zelf achter Stekelenburg. Zo werd PSV beloond voor het betere spel in de tweede helft. De Eindhovenaren gooiden de druk omhoog en maakten het Ajax zo een stuk lastiger.

PSV ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar Ajax kreeg daardoor juist de ruimte en de grootste kansen. Daar deden de Amsterdammers en met name invaller Neres te weinig mee. Hierdoor bleef PSV tot de laatste minuut kans houden op een verlenging, en die kwam er ook nog bijna. In de blessuretijd dacht Dumfries de held te gaan worden, maar hij zag Klaassen zijn poging van de lijn halen.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink