Ajax heeft dankzij scorende Brobbey geen kind aan FC Utrecht

Brian Brobbey heeft het vertrouwen dat Ajax in hem heeft direct terugbetaald. De vervanger van Haller hielp Ajax met twee treffers voorbij FC Utrecht. Omdat ook Antony trefzeker was, boekten de Amsterdammers een eenvoudig 0-3 zege bij de herstart van de Eredivisie.

Een nagenoeg blessurevrij Ajax kon op volle oorlogssterkte aantreden in Utrecht. Lisandro Martínez was lange tijd een twijfelgeval, maar werd op tijd fit verklaard. Ook van corona-afwezigen was geen sprake. Zo was Sebastien Haller de enige basisspeler die ontbrak. De Ivoriaan die momenteel strijdt om de Afrika Cup werd in de punt vervangen door de uit Leipzig teruggekeerde Brian Brobbey.

Brian Brobbey beleeft droom-rentree

De verloren zoon had weinig tijd nodig om zich te doen gelden. In de openingsfase werd Brobbey veelvuldig gebruikt als sterk aanspeelpunt, maar ook als afmaker. Na krap twintig minuten spelen, verscheen zijn naam al op het scoreformulier. De vervanger van Haller kopte een voorzet van Dusan Tadic eenvoudig binnen. Hiermee zette hij Ajax op een 0-2 voorsprong, want Antony had een kwartier eerder de score al geopend.

De vroege voorsprong was volledig terecht. Ajax begon sterk en combineerde eenvoudig richting de goal van Keijzer. Althans, tot de 0-2. Daarna begon het niveau af te nemen en mocht ook het tot dan toe zeer matig spelende Utrecht aan een goal ruiken. Zo kopte Douvikas van dichtbij net over. Vlak daarvoor werd de Griek een enorme kans ontnomen toen hij onterecht werd teruggefloten. Die (arbitrale) missers werden extra pijnlijk, want op slag van rust scoorde Brobbey opnieuw op aangeven van Tadic

Ajax neemt gas terug en verwelkomt debutant

Door de riante voorsprong kon Ajax het in tweede helft wat rustiger aan doen, en dat kwam de wedstrijd niet ten goede. Een mogelijke rode kaart voor Maher was lange tijd het enige noemenswaardige moment. De middenvelder mocht uiteindelijk blijven staan, en dus probeerde Ten Hag met een driedubbele wissels nog wat van de tweede helft te maken. Meest opvallend was dat Davy Klaassen de directe vervanger was van Brobbey. De middenvelder mocht de laatste twintig minuten zijn kwaliteiten als spits tentoonspreiden.

Veel kansen om dat te doen kreeg Klaassen echter niet. Ajax speelde de wedstrijd eenvoudig uit en ging niet echt meer op zoek naar de 0-4. Er was nog wel een persoonlijk hoogtepuntje voor Van axel Dongen. De talentvolle aanvaller mocht nog even zijn Eredivisie-debuut maken.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink