Ajax maakt het onnodig spannend tegen Sparta: 2-1 winst

Ajax – Sparta is op papier een subtopper. De nummers zes en zeven staan gelijk (21 punten) met Ajax dat een beter doelsaldo heeft. Centrumverdediger Sutalo heeft zijn plaats in de basis terug. Dat ging ten koste van Gaaei. Rensch, die de laatste wedstrijden in het centrum stond, nam de plek in van de Deense rechtsback. Om 18.45 uur werd er afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.

De eerste kans was voor Sparta. Via een corner moest Ramaj een knappe redding verrichten. Een paar minuten later (8e minuut) was het 1-0 voor Ajax. Hlynsson ging door en gaf mee aan Taylor, die via een knappe hakbal Brobbey vond. De spits vond na een lichaamsbeweging makkelijk het Sparta-doel. Ajax speelde het eerste kwartier zeer behoorlijk en voetbalde via Brobbey, Bergwijn en Hato een aantal kansen bij elkaar. Ajax leek wat gas terug te nemen, maar behalve (weer) een gevaarlijke corner was er geen gevaar te duchten voor de Amsterdammers. Het was wel zaak om niet te ver terug te zakken.

Ondanks dat Sparta wat beter in de wedstrijd kwam, bleef Ajax kansen krijgen. Zo ook in de 37e minuut. Maar Berghuis en Bergwijn schoten te zwak in. In de 38e minuut schoot Hlynsson naast. In de 42e minuut was het dan toch raak. Sparta-keeper Olij stopte Brobbey onreglementair en de bal ging op de stip. De doelman van Sparta stopte de laatste twee strafschoppen, maar tegen de penalty van Bergwijn had hij geen verweer: 2-0! Hlynsson werd bijkans op de doellijn weerhouden van de derde goal. 2-0 was de ruststand. Een goede eerste helft. Goed voetbal ondanks de schoonheidsfoutjes bij de corners.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers. Martha was de zwakste plek in de eerste helft en dat zette hij door in de tweede helft. De linksback gaf Neghli alle tijd om te schieten en de Spartaan schoot schitterend raak van buiten het strafschopgebied: 2-1. Onnodig dat de spanning weer terug was. Van ’t Schip wisselde in de 65e minuut de goed spelende Brobbey en Hlynson. Akpom en Banel waren de vervangers. Hoe redelijk de eerste helft was, zo matig was de tweede helft. De angst bij Ajax sloop er na de 2-1 teveel in. Zonde, want Ajax was goed bezig in de eerste helft, maar dit Ajax blijft mede door de jeugdigheid nog te labiel.

In de 77e minuut bracht Van ’t Schip Sosa en Forbs binnen de lijnen. Martha en Bergwijn konden gaan rusten. Akpom kon zeven minuten voor tijd de bevrijdende treffer scoren, maar de invaller plaatste de bal niet. Rensch stoomde even later op, maar ook hij kreeg de bal niet in het doel. Het bleef spannend maar Ajax haalde de overwinning over de streep. Ajax staat in ieder geval een dag op de vijfde plek.

Aanvang: 18.45 uur – Scheidsrechter: Makkelie

Scoreverloop:

1-0, Brobbey (8)

2-0, Bergwijn (42, p.)

2-1, Neghli (54)

Ajax: Ramaj; Rensch, Šutalo, Hato, Martha (Sosa/77); Tahirović, Taylor, Hlynsson (Banel/65); Berghuis, Brobbey (Akpom/65), Bergwijn (Forbs/77).

Wissels Ajax: Rulli, De Graaff, Akpom, Forbs, Kaplan, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Sosa, Ávila, Gooijer, Banel.

Sparta Rotterdam: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; Kitolano, De Guzmán (Metinho/79), Verschueren; Neghli, Lauritsen, Brym (Eerdhuizen/85).

Wissels Sparta Rotterdam: Schoonderwaldt, Reitmaier, Rosanas, Eerdhuijzen, Meissen, Warmerdam, Serna, Metinho, El Dahri, Rosario, Bal.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.