Davy Klaassen II

Ajax naar bekerfinale ondanks achterlijke Feyenoord-fans en scheids

Voor het kampioenschap lijkt Ajax kansloos. De Amsterdammers staan tweede met acht punten achterstand op Feyenoord. De enige kans op een prijs is de beker. Geen makkelijke opgave, want Ajax moet het in de halve finale opnemen tegen…Feyenoord in De Kuip. Heitinga stelde weer linksback Baas op en Bergwijn was genoeg hersteld om in de basis te beginnen. Dit ging ten koste van Brobbey.

Om 20.00 werd het beginsignaal gefloten door scheidsrechter Lindhout. Uiteraard waren er weer geen Ajax-fans bij, dus het was een grote vijandelijke menigte. De wedstrijd begon minuten later vanwege de dikke rook van het vuurwerk. In de vijfde minuut kreeg Ajax de eerste kans toen Kudus de voorzet van Bergwijn over kopte. Drie minuten later kreeg Feyenoord via Gimenez een enorme kans, maar oog in oog met Ajax-keeper Rulli kwam de aanvaller voor Ajax gelukkig als verliezer uit de strijd. Veertien minuten gespeeld en Ajax kwam op voorsprong. Sanchez gaf voor, twee Feyenoorders liepen elkaar in de weg en Tadic maakte dankbaar gebruik van de wanorde in de Rotterdamse defensie: 0-1!

Timber moest even later ingrijpen na een slechte pass en de verdediger moest dit bekopen met een gele kaart. In de 25e minuut maakte Feyenoord bijna gelijk, maar Jahanbakhsh mikte de bijna onmisbare kans toch naast. Geluk voor Ajax dat in deze fase steeds zwakker (Berghuis, Baas) ging spelen. Toch ging het spel op en neer. Taylor kreeg in de 38e minuut een gele kaart na een overtreding op Szymanski. Toch kwam die gelijkmaker er toch. Twee minuten in blessuretijd was het Gimenez die belachelijk vrij de 1-1 kon inkoppen. 1-1 was tevens de ruststand. Ajax was niet kansloos, maar het team heeft al maanden zoveel zwakke plekken dat het tegen welke Eredivisie-club kansen blijft weggeven.

Heitinga vond het niet nodig om in te grijpen en beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Alvarez pakte na een paar minuten weer eens dom geel na een handsbal bij een ingooi voor Feyenoord. Drie gele kaarten voor Ajax, nul nog voor Feyenoord. Maar toch gebeurde het weer: Ajax kwam op voorsprong, Bergwijn en Tadic misten nog, maar Klaassen schoot uiteindelijk de rebound er toch in: 1-2. Een paar minuten later moest Kudus het veld ruimen met een hamstringblessure. En weer een paar minuten later sloeg de vlam echt in de pan: beide aanvoerders, Tadic en Kökçü, kregen ruzie, beiden kregen geel, en de Ajax-spelers werden bekogeld. Klaassen zelfs tot bloedens toe en de wedstrijd werd gestaakt. Of het tijdelijk was? Eigenlijk zou Feyenoord gestraft moeten worden voor deze jarenlange haat.

Na een half uur kwamen de spelers toch weer het veld op na de ’toespraak’ van Feyenoord-assistent-trainer John de Wolf. Schandalig. Conceicao, de vervanger van Kudus, kreeg een kans maar zijn schot werd tot een corner gedegradeerd. Klaassen werd vlak daarna gewisseld. De Ajacied had last van zijn hoofd, vanwege de fan die iets tegen zijn hoofd gooide. Brobbey was zijn vervanger. Daarop besloot Feyenoord-trainer tot liefst vier wissels. Timber zit weer eens mis en Giménez schoot uit de draai hard over.

Bassey en Hato kwamen in het veld voor Baas en Bassey. Wieffer kreeg eindelijk geel na een overtreding op Tadic. Het spel was van beide ploegen zwak. Niet vreemd na alles wat er was gebeurd. Ook scheidsrechter Lindhout deelde in de malaise en nam de meest belachelijke beslissingen, veelal in het voordeel van Feyenoord. Gimenez kopte vier minuten voor tijd op de paal, Ajax ontsnapte weer. Lindhout lapte er even acht minuten bij aan extra tijd. Belachelijk! Rulli kreeg in de 96e minuut geel wegens tijdrekken. Taylor kreeg zijn tweede gele kaart en dus rood. 11(!!) minuten extra tijd….en eindelijk voorbij! AJAX IN DE FINALE! Geen dubbel voor Feyenoord.

Aanvang: 20.00 uur – Scheidsrechter: Lindhout

Scoreverloop:

0-1, Tadic (14)

1-1, Gimenez (45+2)

1-2, Klaassen (51)

Feyenoord: Wellenreuther; Pedersen (Kasanwirjo/67), Trauner (Paixão/67), Hancko, Hartman, Wieffer (Lopez/90+3 (geel), Szymanski (Bullaude/67), Kökçü (geel), Jahanbakhsh (Danilo/67), Gimenez, Idrissi (Dilrosun/82).

Wissels Feyenoord: Marciano, Kroesen, Kasanwirjo, Rasmussen, Lopez, Milambo, Bullaude, Taabouni, Walemark, Dilrosun, Paixao, Danilo.

Ajax: Rulli (geel); Sánchez, Timber (geel), Álvarez (geel), Baas (Bassey/74); Taylor (2 x geel, rood), Berghuis (Hato/74), Klaassen; Kudus (Conceição/61), Tadić (geel), Bergwijn (Grillitsch/90+7).

Wissels Ajax: Pasveer, De Graaff, Bassey, Wijndal, Brobbey, Lucca, Grillitsch, Regeer, Fitz-Jim, Conceição, Vos, Hato.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.