Ajax ook bijna kansloos tegen Brighton: 2-0 nederlaag

Na het ontslag van Maurice Steijn afgelopen maandag stond nu zijn voormalige assistent Hedwiges Maduro (tijdelijk als hoofdcoach) voor de Ajax-selectie. De trainer had basisplaatsen in petto voor keeper Ramaj (Gorter was nog geblesseerd) en Berghuis. Om 21.00 begon Ajax tegen Brighton & Hove Albion aan de derde groepswedstrijd in de Europa League. De eerste twee (Marseille thuis, AEK uit) werden gelijkgespeeld.

De eerste twintig minuten vlogen voorbij zonder kansen aan beide kanten. In de 21e minuut was het Forbs die zijn eigen keeper werk bezorgde door zwak wegwerken, maar Ramaj kon simpel redden. In de 27e minuut kreeg Brighton een corner, maar verder dan een schotje over kwamen de Engelsen niet. Ondertussen verzamelde Brighton al twee gele kaarten: voor Mitoma en Van Hecke. In de 36e minuut kreeg Brighton de eerste echte kans van de wedstrijd, maar Ramaj keerde het schot van João Pedro.

De tweede echte kans was wel raak. Brighton combineerde door het midden van het strafschopgebied, Ramaj redde nog goed, maar João Pedro, weer hij, werkte de rebound het doel in: 1-0. Tevens de ruststand. Verdedigend redelijk, maar weer h e l e m a a l niets gecreëerd tegen een ook niet indrukwekkend Brighton. Maar wellicht ook begrijpelijk dat Maduro Ajax compact laat spelen vanwege het broze zelfvertrouwen.

Maduro wisselde tijdens rust de zwak spelende Forbs voor Hlynsson, de IJslander die afgelopen zondag nog twee keer scoorde tegen FC Utrecht. Veel hielp het niet, want Brighton kwam in de 53e minuut op 2-0. Na goed combineren, waar Ajax en vooral Sutalo zich wel makkelijk liet verrassen, schoof Fati de tweede treffer binnen. Enkele minuten later was weer Fati dichtbij de derde goal, maar hij schoot van buiten het strafschopgebied net naast. Berghuis deed daarna eindelijk iets terug namens Ajax, maar de routinier schoot na een schijnbeweging op de paal. Dat was zowat zijn laatste wapenfeit, want hij werd, samen met Tahirovic, gewisseld. Godts en Van den Boomen kwamen het veld in.

Het spel bloedde een beetje dood. Brighton moest niet meer zo nodig en Ajax kon niet beter. Bergwijn liet zich met een pijntje vervangen. Akpom was vijftien minuten voor tijd zijn vervanger. Brighton deed daarna wat het wilde en liet de bal eenvoudig van man tot man gaan. Ajax was kansloos en eigenlijk was dat de hele wedstrijd wel zo tegen de formatie van ex-Ajacied Veltman. Op naar PSV en waarschijnlijk weer een nederlaag.

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Frankowski

Scoreverloop:

1-0, João Pedro (42)

2-0, Fati (53)

Brighton & Hove Albion: Steele; Veltman, Dunk, Van Hecke (geel) (Webster/85), Milner (Dahoud/85); Adingra, Gross, Gilmour (Baleba/64), Mitoma (geel); Fati (Buonanotte/64), João Pedro (Ferguson/75).

Wissels Brighton & Hove Albion: Verbruggen, McGill, Baleba, Buonanotte, Dahoud, Duffus, Ferguson, Hinshelwood, Igor, Lallana, Webster.

Ajax: Ramaj; Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa; Tahirović (Van den Boomen/60), Taylor, Berghuis (Godts/60); Forbs (Hlynsson/46), Brobbey (Vos/76), Bergwijn (Akpom/75).

Wissels Ajax: Pasveer, C. Setford, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Van den Boomen, Vos, Ávila, Hlynsson, Godts, Gooijer.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.