De Toekomst

Beste Ajax-spelers uit de jeugdopleiding aller tijden

De jeugdopleiding van Ajax staat wereldwijd bekend om de enorme hoeveelheid talent die hier in de clubhistorie uit voort is gevloeid. Het vermogen om uitzonderlijk goede talenten te ontwikkelen, is onlosmakelijk met het DNA van de club verbonden.

Door de jaren heen heeft deze jeugdopleiding dan ook een reeks spelers voortgebracht die niet alleen bij Ajax, maar ook internationaal op het hoogste niveau wisten te schitteren.

In dit artikel bekijken we de 9 van de beste zelfopgeleide spelers ooit uit de Ajax jeugdopleiding. Deze spelers wisten stuk voor stuk hun stempel te drukken op de geschiedenis van Ajax en vaak ook het wereldvoetbal op grotere schaal. De beste online legale bookmakers van Nederland boden niet voor niks jarenlang allerlei speciale weddenschappen op deze spelers aan.

#1: Johan Cruijff

Johan Cruijff is ongetwijfeld de meest iconische speler in de hele historie van de Ajax jeugdopleiding.

Hij stond bekend om zijn ongeëvenaarde techniek, diepgaande inzicht en onnavolgbare creativiteit. Hij zorgde zo’n beetje in zijn eentje voor een ware revolutie in het voetbal. Cruijff was dé sleutelfiguur in het ‘Totaalvoetbal’ van Ajax en het Nederlands elftal in de jaren ’70.

Zijn bijdrage aan Ajax als club en zijn invloed op het wereldvoetbal maken hem tot een van de meest legendarische figuren in de voetbalgeschiedenis.

#2: Marco van Basten

Als tweede in deze lijst hebben we Marco van Basten, die we allemaal kennen vanwege zijn prachtige doelpunten. Ook Van Basten was een echt product van de Ajax jeugdopleiding.

Zijn fenomenale techniek en neus voor doelpunten maakten hem tot een van de beste spitsen die de voetbalwereld ooit gekend heeft. Zo won hij meerdere individuele prijzen, waaronder 3 keer de Ballon d’Or. Ook had hij een enorm aandeel in het behalen van een groot aantal nationale kampioenschappen voor Ajax.

#3: Frank Rijkaard

Frank Rijkaard was een veelzijdige speler die in de verdediging en op het middenveld wekelijks uitblonk. Hij werd opgeleid door Ajax en was uiteindelijk cruciaal voor zowel zijn club als ook zijn land.

Met name zijn fysieke kracht, tactische intelligentie en technische vaardigheden vielen de meeste voetballiefhebbers op. Mede dankzij Rijkaard wisten het Ajax, AC Milan en Nederlands elftal van de jaren ’80 en ’90 de successen aaneen te rijgen.

Tot op de dag van vandaag is hij een van de meest gerespecteerde spelers uit de Ajax-opleiding.

#4: Dennis Bergkamp

Een onmisbare vierde naam in dit rijtje, is Dennis Bergkamp. Hij was misschien wel het toonbeeld van ongelooflijke techniek en creatief spelinzicht.

Bij Ajax blonk hij al op jonge leeftijd uit, waarna hij later een echte wereldster werd bij Arsenal.

Dankzij zijn vermogen om cruciale doelpunten te combineren met prachtige assists wordt hij gezien als een van de meest elegante aanvallers ooit.

#5: Clarence Seedorf

Clarence Seedorf was een van de meest getalenteerde middenvelders die uit de Ajax jeugdopleiding kwam. Hij combineerde kracht, techniek en vermogen om het spel beter dan de meeste anderen te lezen.

Seedorf won met Ajax de UEFA Champions League voordat hij zijn succes internationaal alleen maar verder voortzette!

#6: Edwin van der Sar

Met Edwin van der Sar heeft Ajax ook een van de beste keepers ooit voortgebracht.

Dankzij zijn lengte, reflexen en leiderschap wisten Ajax en het Nederlands elftal jarenlang veel successen te boeken. Zo hielp hij Ajax bijvoorbeeld aan de Champions League overwinning in 1995.

#7: Wesley Sneijder

Wesley Sneijder was een echt kind van de club. Met zijn uitstekende passing, schotkracht en spelinzicht was Sneijder een van de meest technisch begaafde spelers ooit uit de Ajax-opleiding.

Het is dan ook geen verrassing dat hij later een sleutelspeler was in de Champions League overwinning in 2010 met Inter Milan. Nog verder in de toekomst groeide hij zelfs uit tot recordinternational van het Nederlands Elftal.

#8: Patrick Kluivert

Patrick Kluivert maakte naam als een van de meest getalenteerde aanvallers van zijn generatie.

Hij combineerde een bijzonder instinct voor doelpunten met veel snelheid. Als jonkie wist hij als spits van Ajax dan ook de Champions League te winnen in 1995. Hij zal voorlopig nog wel in de top-3 staan van beste spitsen die ooit uit de Ajax-opleiding zijn voortgekomen.

#9: Rafael van der Vaart

Tot slot mag Rafael van der Vaart als rasajacied niet ontbreken in deze lijst. Hij brak al op jonge leeftijd door in het 1e team van Ajax en werd al snel aanvoerder.

Met enkele prachtige goals en veel passie voor het spelletje wist hij zijn stempel te drukken en een belangrijke rol te spelen in de historie van de club. Het is dan ook geen verrassing dat hij bij topclubs als Real Madrid en Tottenham Hotspur terecht kwam.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.