Champions League of kwalificatie – kan Ajax hun mislukte seizoen nog redden?

Ajax Amsterdam werd vier keer op rij kampioen voordat het vorig seizoen werd verslagen door Feyenoord Rotterdam en PSV Eindhoven. Ook dit jaar lijkt het erop dat de competitie de mega joker heeft uitgehaald. Ajax staat al ver achter en heeft geen realistische kans meer op de landstitel.

PSV daarentegen is al meer dan 20 wedstrijden ongeslagen en ook Feyenoord lijkt de tweede plaats niet meer uit handen te geven. Voor Ajax is dit absoluut een rommelig seizoen. De recordkampioenen moeten zich op dit moment zelfs zorgen maken over de internationale plaatsen. Het niet kwalificeren voor een internationaal toernooi kan desastreuze gevolgen hebben.

Van de halve finale van de Champions League naar de middenmoot in de Eredivisie

Ajax Amsterdam is de onbetwiste nummer 1 in het Nederlandse voetbal. Dat was in ieder geval zo tot het seizoen 2021/22, maar van de glamour van de 36 competitietitels is momenteel niets meer over. De huidige prestaties zijn een schok voor alle Ajax-fans. Tussen de seizoenen 2009/10 en 2021/22 eindigde de ploeg uit de hoofdstad in het slechtste geval op de 2e plaats.

Ajax heeft sinds 2018/19 ook elk seizoen in de Champions League gestaan. Toen haalde de Nederlandse recordkampioen zelfs de halve finale. Het leek alsof de club eindelijk weer een topclub was geworden. Maar dit seizoen is alles anders. Vorig jaar moesten ze genoegen nemen met de derde plaats. Uiteindelijk was dat niet genoeg voor het kampioenschap, maar in ieder geval wel voor een plaats in de internationale zakenwereld.

Dit jaar lijkt de crisis echter verergerd te zijn. Ajax Amsterdam eindigde voor het eerst in de geschiedenis van de club onderaan. Met degradatie heeft de club niets meer te maken. De fans zullen echter nog minstens een jaar moeten wachten op de volgende competitietitel.

Ajax strijdt momenteel met Go Ahead Eagels om een plek in de top drie van de ranglijst. Ter vergelijking: de ploeg uit Deventer heeft een marktwaarde van 18 miljoen euro. Het recordkampioensteam is 10 keer zoveel waard. De individuele klasse en de vele talenten in de selectie zullen Ajax echter niet veel opleveren in het seizoen 2023/24.

Hoe kwam de kampioen van de serie ten val?

In de zomer van 2022 leek alles volgens plan te gaan in Amsterdam. Ajax werd voor de vierde keer op rij kampioen en miste de dubbel op een haar na. Niemand kon toen vermoeden dat het vanaf dat moment bergafwaarts zou gaan met de sportieve prestaties van de club. Na vier en een half succesvolle jaren verhuisde kampioenscoach Eric ten Haag naar Manchester United.

Hij werd gevolgd door Antony en Lisandro Martínez. Zowel in de aanval als in de verdediging moest Ajax het per direct doen zonder twee belangrijke vaste spelers. Daarnaast vertrokken toptalent Ryan Gravenberch en de productieve spits Sébastien Haller naar de Duitse Bundesliga. Een shake-up in de selectie was niets nieuws voor Ajax. De afgelopen jaren zijn er immers herhaaldelijk spelers vertrokken naar betere competities. De Nederlandse seriekampioen wordt tenslotte ook gezien als een van de beste opleidingsclubs ter wereld.

Veel talenten in het team

Veelbelovende spelers als Steven Bergwijn, Calvin Bassey en Brian Brobbey werden ook naar Amsterdam gehaald. Vooral Bergwijn vestigde zich snel in het team en groeide uit tot aanvoerder. Desondanks was de omwenteling, inclusief de coachwissel, te ernstig voor het team. Alfred Schreuder werd na de winterstop ontslagen als coach.

Zijn opvolger John Heitinga was echter ook niet in staat om voor een ommekeer te zorgen. Uiteindelijk gaf Ajax te veel overwinningen weg. Negen gelijke spelen en vijf nederlagen waren slechts goed voor de derde plaats, reden voor de recordkampioenen, die gewend waren aan succes, om hun derde trainer in slechts één jaar tijd aan te stellen.

Met Maurice Steijn verslechterde de situatie echter dramatisch aan het begin van het seizoen 2023/24. Topspelers als Mohammed Kudus, Jurrien Timber en Edson Álvarez verlieten Amsterdam voor de Premiere League. De nieuw verworven spelers voldeden daarentegen vanaf het begin van het seizoen niet aan de verwachtingen.

Is het nog genoeg voor de Champions League?

Geen enkel team uit de Eredivisie heeft zoveel wedstrijden in de eredivisie gespeeld als Ajax Amsterdam. De recordkampioenen zijn ook de enige ploeg uit Nederland die ooit de Champions League won. De eerste seizoenshelft is echter zo slecht verlopen dat Ajax volgend seizoen mogelijk geen rol meer speelt in het internationale topvoetbal.

De kampioenen en runners-up hebben zich al gekwalificeerd. Zowel PSV als Feyenoord zijn daardoor relatief zeker van een plek in de eredivisie. De nummer drie van de Eredivisie maakt ook nog kans op deelname aan de Champions League, maar zal zich moeten bewijzen in de play-offs. Voor Ajax is dit nog steeds de enige realistische mogelijkheid om volgend seizoen in de eredivisie vertegenwoordigd te zijn. Twente en AZ Alkmaar willen echter ook hun kansen in leven houden om na meer dan 10 jaar eindelijk weer eens een Champions League-ticket in de wacht te slepen.

Als Ajax de 4e plaats op de ranglijst kan bemachtigen, is er nog steeds een kans op deelname aan de Europa League. Maar ook hier zouden de recordkampioenen moeten strijden in de play-offs. Ajax Amsterdam komt zeker uit in de play-offs voor de UEFA Conference League. Deelname aan de Europese competitie volgend jaar is dus zeer twijfelachtig. Als de prestaties niet verder verbeteren, kunnen de play-offs snel voorbij zijn.

Alleen internationale titels tellen mee

Een jaar zonder internationaal toernooi zou echter een absolute ramp zijn voor Ajax. Toptalenten van over de hele wereld willen immers de kans krijgen om zich te laten zien op het voetbalpodium. Het is ook duidelijk dat de concurrentie in het buitenland niet slaapt. Ploegen in Oostenrijk en Portugal staan klaar om de suprematie van Ajax als beste opleidingsclub uit te dagen.

Met de derde trainer dit seizoen lijkt er echter langzaam maar zeker weer schot in de zaak te komen. Het scoringsgemiddelde van John van ’t Schip ligt met 2,31 tot nu toe dicht bij dat van Eric ten Haag. Voor alle Ajax-fans blijft de hoop dat er volgend seizoen eindelijk licht aan het einde van de tunnel is. Er zou ook geen turbulent transferwindow moeten zijn aan het einde van het seizoen. Vooral PSV’s spelers van het moment zullen in de zomer de focus worden van de topteams.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.