Defensief blunderend en kansen missend Ajax gelijk tegen Excelsior

Ajax begon deze zaterdagmiddag met een verrassing. Taylor werd gepasseerd. De Portugees Forbs kreeg de voorkeur boven de Nederlandse middenvelder die vorige week tegen Heracles een zwakke prestatie leverde. Om 16.30 werd er in stadion Woudenstein onder leiding van scheidsrechter Higler afgetrapt.

Ajax was in het eerste kwart van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar tot veel uitgespeelde kansen kwam het niet. Brobbey miste weer eens oog in oog met de keeper en Halilovic had een goed afstandsschot in petto dat maar net over de kruising vloog.

In de 25e minuut was het toch raak voor Brobbey! Forbs zette goed druk op een Excelsior-verdediger en die verspeelde de bal, Forbs gaf de bal mee aan Brobbey en die schoof eindelijk binnen: 0-1. Toch moest Ajax alert blijven, want de backs van Ajax zijn de zwakke plekken. Rechtsback Rensch was weer aan het knoeien een minuut na de openingsgoal en Excelsior kwam tot een schot die een meter naast vloog. Daarna, 26e tot 35e minuut, was het een luwe fase. Er gebeurde niet veel.

Daarna dacht Lamprou een kans te krijgen, maar de Excelsior-aanvaller werd goed geblokt door de defensie van de Amsterdammers. Direct daarop ging Forbs goed door, maar de door hem geboden kans was niet besteed aan Kudus. De bal werd van de lijn gehaald. In de 41e minuut scoorde Brobbey zijn tweede, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Toch ging Ajax de rust in met een 1-1 stand, want na geknoei in de Ajax-defensie schoof Horemans de eerste Excelsior-kans langs Gorter in het net. Compleet onnodig weer.

Ajax begon de tweede helft met een wissel. Wijndal kwam in het veld en Salah-Eddine moest het veld ruimen. Ajax begon dramatisch. De held van vorige week, Medic, ging afschuwelijk in de fout. Hij schoof de bal in de voeten van de tegenstander en Agrafiotis maakte af: 2-1. De wereld op zijn kop. Brobbey kreeg in de 54e minuut weer een vrije en enorme kans maar de spits kopte net naast.

In de 60e minuut kwamen Klaassen en Taylor in het veld. Van den Boomen en Forbs konden op de bank plaatsnemen. Het spel werd er (uiteraard) niet beter op, al had Taylor 23 minuten voor tijd nog wel een schotje op doel. Een minuut later kreeg Ajax weer een megakans, maar het is zo’n wedstrijd van Murphy’s Law: de bal werd miraculeus van de lijn gehaald. In de 72e minuut was het toch raak! Klaassen werkte knap de voorzet van Kudus binnen: 2-2. Zou Ajax dan toch nog de drie punten kunnen halen?

Het spel golfde nu wat meer op en neer. Klaassen kreeg weer een grote kans en Excelsior daarop kreeg via weer Lamprou een grote kans in de tegenstoot. Vijf minuten was het bijna 3-2, maar het schot ging via Hato net naast. Ajax ontsnapte. Steijn bracht Hlynsson nog in de laatste minuut, maar het haalde niets meer uit. Het eerste onnodige punteverlies is een feit. Verdedigend blunderend, aanvallend teveel kansen missend.

Aanvang: 16.30 uur – Scheidsrechter: Higler

Scoreverloop:

0-1, Brobbey (25)

1-1, Horemans (45+1)

2-1, Agrafiotis (47)

2-2, Klaassen (72)

Excelsior: Van Gassel; Horemans (S.Nieuwpoort/74), Widell, Seymor (Benita/60), Zagre; Naujoks (Uddenäs/86), El Yaakoubi, Baas; Driouech (Sanches Fernandes/74), Agrafiotis (Omorowa/60), Lamprou.

Wissels Excelsior: Alblas, Kuiper, Benita, Fernandes Sanches, Nieuwpoort, Omorrowa, Oscar.

Ajax: Gorter; Rensch, Medić (Hlynsson/90), Hato, Salah-Eddine (Wijndal/46); Tahirović, Van den Boomen (Klaassen/60), Kudus; Forbs (Taylor/60), Brobbey, Bergwijn.

Wissels Ajax: Ramaj, C. Setford, Wijndal, Klaassen, Taylor, Sánchez, Vos, Fitz-Jim, Rasmussen, Hlynsson, Godts, Aertssen.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.