[Exclusief] Frans Hoek over turbulent keepersjaar

Turbulent. Dat is het woord dat in mij opkomt als ik naar een woord zoek dat het seizoen onder de lat van Ajax in één keer samenvat. Waar de afgelopen jaren André Onana voor stabiliteit en rust zorgde, was dit een seizoen waar  je een boek over zou kunnen schrijven. Een seizoen vol onrust: een waar dopingschandaal, een blunderende debutant, contractperikelen en een teruggekeerde godenzoon. Het zou uiteindelijk de godenzoon zijn die ervoor zou zorgen dat de rust, net als hijzelf, onder de lat wederkeerde. Namens Ajaxinside sprak ik met Frans Hoek (voormalig keeperstrainer van Ajax tussen 1986 en 1997) over de turbulente situatie onder de lat bij de Amsterdammers.

5 februari 2021. De dag dat wereldkundig werd dat Onana voor maar liefst twaalf maanden geschorst zou worden door de UEFA. De Kameroener testte in oktober 2020 positief op het verboden middel Furosemide in een out of competition controle. Onana zou per abuis het verkeerde medicijn hebben geslikt tegen hoofdpijn. Hij zag het tablet aan, dat was voorgeschreven aan zijn zwangere vrouw, voor een paracetamol. In de officiële stukken van de UEFA geven ook zij aan ervan uit te gaan dat het middel niet opzettelijk is geconsumeerd, maar ondanks dat is de UEFA keihard voor de Ajax-keeper en schorst hem voor twaalf maanden. Onana is in hoger beroep gegaan tegen zijn straf en heeft zijn bezwaarschrift inmiddels ingediend bij het CAS (the Court of Arbitration of Sport) en hoopt zodoende een lagere strafmaat af te dwingen.

Kort na de uitspraak van de UEFA kwam het bericht naar buiten dat Ajax-directeur Marc Overmars de intentie had om het contract van Onana dat afloopt op 30 juni 2022 te verlengen voor tenminste twee jaar. De onderhandelingen lopen echter niet zo voorspoedig als gehoopt omdat de keeper slechts één jaar wil verlengen en ook nog eens hogere eisen heeft neergelegd. Inmiddels wordt er niet meer gepraat over het verlengen van het contract en hopen de Amsterdammers zelfs om de geschorste doelman in de komende zomer te verkopen. Het bedrag dat gemoeid zal gaan met de uitgaande transfer zal slechts een schijntje zijn van wat de club ooit hoopte te kunnen verdienen aan hun rugnummer 24. Gevraagd naar zijn mening over deze kwestie antwoord Hoek het volgende: “Dit soort dingen gebeuren. Het mislopen van onderhandelingen heeft altijd met meerdere factoren te maken. Beide partijen hebben een andere zienswijze en dit kan morgen ook zomaar anders zijn. Ajax zal echter beleid maken op zaken die wel en niet zeker zijn voor volgend seizoen.”

Vrij geruisloos verving Maarten Stekelenburg zijn collega onder de lat in de slotfase van de competitie. De inmiddels achtendertigjarige sluitpost keerde deze zomer terug na een afwezigheid van negen jaar en laat zien het keepersvak nog altijd niet te zijn verleerd. De routinier wist zich met zijn prestaties weer in de kijker te spelen bij bondscoach Frank de Boer en werd al opgeroepen gedurende de laatste interlandperiode. Een deelname aan het uitgestelde Europees kampioenschap 2020 valt niet uit te sluiten. Zo vind ook Hoek: “Maarten laat een prima indruk achter. Hij straalt rust uit, kan goed mee voetballen en laat zien nog altijd een uitstekende keeper te zijn”.

Dit terwijl er op social media de nodige discussie bestond rondom de keeperspositie. Wie moest Onana vervangen onder de lat? Stekelenburg of toch de jongeling Kjell Scherpen. Het werd de eerste, waar ook de jongeling en voormalig FC Emmen-keeper dit seizoen zijn opwachting maakte onder de lat. De twee meter vier lange keeper mocht debuteren in het gewonnen bekerduel tegen FC Utrecht (5-4) waar de keeper een blunder maakte waar een tegengoal uit voortkwam. Ook zou Scherpen de jongste Nederlandse keeper worden, waar hij de geblesseerde Stekelenburg moest vervangen, die ooit in een kwartfinale van een Europees toernooi speelde. Echter met weinig succes, want bij een 1-0 voorsprong voor Ajax ging het boomlange keeperstalent wederom in de fout. Mede door deze fout wisten de Amsterdammers zich niet ten koste van AS Roma te plaatsen voor de halve finale van de Europa League.

Daags na de gewonnen bekerfinale tegen Vitesse (2-1) maakt Ajax de transfer van Remko Pasveer wereldkundig. De ervaren keeper wordt aangetrokken om de concurrentie aan te gaan met Stekelenburg. Stekelenburg lijkt dus zijn contract dat nog enkele maanden doorloopt met een jaar te gaan verlengen. En zo lijken Pasveer (37) en Stekelenburg (38) samen de concurrentie aan te moeten gaan wie de eerste keeper van Ajax wordt. Hoek zegt hier het volgende over: “Met Pasveer haalt Ajax een goede ervaren allround keeper, die in de vorm van zijn leven en topfit is, in huis. Die samen met Stekelenburg voor de nodige stabiliteit en zekerheid zorgt. Wel is het opmerkelijk dat Ajax twee keepers van 37 en 38 jaar heeft. Waar Ajax een opleidingsclub is verwacht je dat deze leeftijd een stuk lager zou liggen. Echter hangt alles af van de compositie die Ajax gemaakt heeft voor volgend seizoen”

Met Scherpen en de Kroaat Dominik Kotarski beschikt Ajax ook nog over twee talentvolle keepers, mogelijk dat er voor beide een verhuurperiode in het verschiet ligt volgend seizoen. De optredens van Scherpen, hoe talentvol hij ook geacht wordt, lieten te wensen over en lijkt een verhuurperiode aan een Eredivisie club een goede tussenstap richting zijn uiteindelijke doel: de vaste eerste keeper van Ajax worden. Hoek: “Het is interessant om te zien wat Ajax van plan is met deze talenten. Scherpen heeft nu een viertal wedstrijden in het eerste gespeeld en kent een moeilijke start. Over Kotarski kan ik nog niet oordelen hoe goed hij is op het niveau van Ajax 1 waar hij nog niet heeft gespeeld. Als ik als referentie kader neem dat Scherpen mocht spelen ga ik er vanuit dat hij verder is. Een verhuurperiode aan een Eredivisieclub zou voor beide mogelijk een goede tussenstap kunnen zijn. Een stap als eerste keeper van bijvoorbeeld een FC Groningen of SC Heerenveen naar Ajax 1 is een kleinere stap dan die vanuit Jong Ajax. Al is Jong Ajax voor jonge keepers een goed podium om zich door te ontwikkelen in de Keuken Kampioen Divisie.”

Mochten zowel Scherpen als Kotarski daadwerkelijk worden verhuurd lijkt er een gat te ontstaan tussen de jeugdige keepers van Jong Ajax en de twee geroutineerde keepers van de A-selectie. Ik vroeg of het Hoek verstandig lijkt om nog een talentvolle keeper van begin twintig aan te trekken om dit gat te dichten. “Met Stekelenburg (38), Pasveer (37), Raatsie (19) en Setford (16) staat er geen logische indeling en lijkt er inderdaad een gat te vallen. Ik ben altijd van de strekking geweest ‘ben je goed genoeg dan ben je oud genoeg’. Echter zal Ajax voor zichzelf een duidelijke compositie hebben. Het is interessant om te weten hoe de technische leiding van Ajax de indeling voor volgend jaar ziet.”

De conclusie:

Door de onzekerheid die Ajax kent rondom de situatie van Onana heeft Ajax beleid gevoerd met het aantrekken van Pasveer. Dit biedt talentvolle keepers als Scherpen en Kotarski de mogelijkheid om een verhuurperiode elders in de Eredivisie aan te gaan. Hierdoor lijkt het aantrekken van een jonge getalenteerde keeper zelfs een must. Ajax beschikt met Pasveer en Stekelenburg weliswaar over twee uitstekende geroutineerde keepers, maar hierdoor lijkt er wel een gat te zitten tussen de twee nestors en de keepers van Jong Ajax. Raatsie (19) en Setford (16) zijn beide nog erg jong en lijken nog niet toe aan een stap richting de A-selectie. Het zou dan ook zomaar kunnen dat Ajax deze zomer nog een jong keeperstalent verwelkomt die zijn speeltijd zal krijgen in Jong Ajax en zo kan rijpen achter zijn leermeesters. Iets wat mij een logische en passende compositie lijkt met het oog op volgend seizoen.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."