Terwijl Ajax de vijfendertigste landstitel wist binnen te halen, de bekerfinale winnend afsloot en strandde in de kwartfinale van de Europa League, is het enigszins tijd om met een schuin oog richting volgend seizoen te kijken. In dit artikel geven wij een inzage hoe Ajax de selectie samenstelt waarbij we inzoomen op squad planning. Ajax maakt hiervan gebruik en ziet er als volgt uit:
A-selectie:
Om te bepalen wat je transfertargets zijn, moet je kijken naar wat je al hebt. Dit is de huidige A-selectie (zie afbeelding 1), echter is dit niet het enige waar de Ajax-leiding rekening mee moet houden. Andere pijlers waar het naar kijkt zijn:
- De jeugdopleiding: welke talenten zitten er achter de A-selectie?
- De verhuurde spelers: welk plan is hiermee?
- De aflopende contracten: wie krijgen er wel of geen nieuwe aanbieding?
De jeugdopleiding:
In dit overzicht (zie afbeelding 2) zie je welke talenten er bij Ajax óf een contract hebben óf regelmatig hun opwachting maken op de trainingen van de A-selectie of in de wedstrijden van Jong Ajax. Mogelijk dat wij hier de komende tijd of volgend seizoen al wat spelers van in Ajax 1 zullen zien.
De verhuurde spelers;
Voor iedere verhuurde speler (zie afbeelding 3 voor de verhuurde spelers) geldt dat er een plan aan zijn verhuurtermijn zit. Om de speler als een betere speler terug te krijgen óf de speler wordt verhuurd met als doel om de waarde van de speler te verhogen en hem voor een betere prijs te kunnen verkopen.
De aflopende contracten:
Bij Ajax lopen (zie afbeelding 4) er ook een aantal contracten af. Het is over het algemeen niet gunstig om (talentvolle) spelers uit hun contract te laten lopen. De kans dat zij volgend seizoen voor de club behouden kunnen blijven – zie de transfers van Brian Brobbey (Red Bull Leipzig), Quinten Timber (FC Utrecht), Daan Reiziger (Vitesse) en Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen) – krimpt. Door hun transfervrije status kunnen zij interessant zijn voor andere clubs.
Volgend seizoen:
De kans is aanwezig dat volgende maand een aantal spelers hun contract hebben verlengd of dat er spelers zijn die een transfer zullen maken. Voor dit artikel gaan wij uit van de kennis van nu: dus we gaan er vanuit dat André Onana begin volgend seizoen nog geschorst is, dat Remko Pasveer (Vitesse) transfervrij is aangetrokken, dat de aflopende contracten niet zullen worden verlengd en de verhuurde spelers zullen terugkeren. Dan ziet de selectie voor volgend seizoen er als volgt uit (zie afbeelding 5).
Transfer targets:
De target posities waar Ajax zijn selectie moet aanvullen met aankopen of spelers uit de jeugdopleiding:
DM (Doelman)
LV (Linksback)
RCM (Rechter controlerende middenvelder)
LA (Linksbuiten)
Recruitment:
Ajax zal vanwege uiteenlopende redenen spelers moeten aantrekken. Het vervangen van spelers die te kampen hebben met langdurige blessures of schorsingen zoals bij André Onana het geval is. Spelers die (plotseling) worden verkocht of ter aanvulling van de inmiddels uitgedunde selectie door spelers die reeds zijn verkocht of transfervrij zijn vertrokken. Om duidelijk te krijgen waar Ajax veelal de spelers vandaan haalt, kijken wij een stukje terug in de transferhistorie van Ajax over de afgelopen drie seizoenen.
Ajax haalde in de afgelopen vijf seizoenen 40 spelers van buitenaf. Ajax is met name actief met het terughalen van – vaak Nederlandse – spelers die bekend zijn met de manier van spelen of bekend zijn met de Nederlandse manier van spelen. Als Ajax binnen de Eredivisie en binnen de groep nog actieve oud-Ajax en oud-Eredivisie spelers geen kwalitatief haalbare opties lijkt te zien kijkt Ajax buiten de eigen kringen en landsgrenzen en geeft het gerichte zoekopdrachten aan de scouting die met name in Latijns-Amerika (Argentinië, Brazilië en Mexico) en Europa (Denemarken en België) naar talentvolle en kwalitatieve spelers kijken voor de beoogde target posities.
Inbreng scouting:
Naast de squadlist en target positions heeft Ajax haar scouting ook op orde. Mochten er onverhoopt nog op andere posities spelers vertrekken heeft de scouting minimaal drie tot vijf spelers per positie in kaart met interessante spelers voor Ajax. Deze spelers zijn door meerdere scouts bekeken en beoordeeld met een A-rating. Ajax werkt met een rapportage met een open karakter. En een beoordeling van A t/m D waar A het hoogst haalbaar is en D het laagst. Ajax houdt een aantal honderd spelers in de gaten die mogelijk interessant zijn waar uiteindelijk de beste op een kandidatenlijst komen. Bij een vertrek van een speler zal Overmars trachten de aangeleverde spelers aan te trekken.
Ook bestaat er de mogelijkheid dat Overmars genoodzaakt is om in zijn eigen netwerk te zoeken naar geschikte aankopen. Overmars heeft vanwege zijn functie contact met veel verschillende zaakwaarnemers. Deze zaakwaarnemers weten precies wie er op de markt komen, waar er ergens een interessante clausule in een contract staat om een speler te kopen die van meerwaarde kan zijn voor Ajax. Een mogelijke valkuil van deze relaties kan zijn dat Ajax mogelijk spelers aantrekt die door een zaakwaarnemer zijn aangedragen, waar geen scoutingsrapporten over zijn en de speler uiteindelijk niet blijkt te voldoen.
Actualiteit:
Wij hopen je een kleine inzage te hebben gegeven hoe Ajax te werk gaat bij het samenstellen van de selectie. Al is squadplanning en het recruitment proces voornamelijk onderhevig aan de actualiteit. Zo weten wij nu dat Remko Pasveer van Vitesse is aangetrokken als één van de nieuwe keepers voor het aankomende seizoen. Door het aantrekken van Pasveer is er eventueel ruimte om zowel Kjell Scherpen als Dominik Kotarski elders (tijdelijk) onder te brengen. Ook is Ajax in gesprek met Jay Gorter, de talentvolle keeper van Go Ahead Eagles, om hem aan te trekken en het keepersgilde van de Amsterdammers te versterken. Verder is bijvoorbeeld Brian Brobbey definitief naar Red Bull Leipzig overgestapt. Alhoewel Ajax er alles aan lijkt te doen om de jongeling terug te kopen van diens nieuwe werkgever voordat hij daar überhaupt één minuut heeft gespeeld zal dit een moeilijk verhaal worden. Hierdoor zal Ajax ongetwijfeld ook naar een andere jonge spits zoeken – tussen de 18 en 23 jaar – die zowel voor Jong Ajax als Ajax 1 uit kan komen. Waar in 2022 het contract van Lassina Traoré afloopt, die nu derde spits is, zal hij mogelijk een stap willen maken door het gebrek aan vertrouwen dat hij zal voelen nadat hij van éérste spits in de eerste seizoenshelft naar derde keuze is gedaald in de pikorde van Ten Hag. Ook Oussama Idrissi lijkt Ajax na een halfjaar op huurbasis alweer te verlaten. De kans is groot dat Ajax de Ghanese buitenspeler Kamaldeen Sulemana zal overnemen van FC Nordsjaelland uit Denemarken om de vacante positie van linksbuiten in te vullen.
Voor onder andere Zakaria Labyad en Jurgen Ekkelenkamp zal aankomende zomer een spannende worden. Waar van beiden het contract in de zomer van 2022 afloopt, zal Ajax de keuze moeten maken om beide middenvelders of een langer contract te laten tekenen of nog een jaar te behouden en transfervrij te laten vertrekken of komende zomer te verkopen zodat zij nog een transfersom opleveren. Verder is er nu nog onduidelijkheid over de schorsing van Onana. Of deze schorsing blijft staan zal de komende weken of maanden duidelijk worden. Er zijn dus nog volop vraagtekens richting de komende transferzomer die ongetwijfeld weer interessant zal zijn om te volgen. Laat de geruchten en transfers maar komen!