Gestaakte voetbalwedstrijd: wat gebeurt er?

Soms gebeurt het dat een wedstrijd van een van onze teams wordt gestaakt. Helaas is het niet altijd duidelijk wat clubs daarna moeten doen. Dit leidt soms tot boetes voor clubs omdat ze niet rapporteren over de gestaakte wedstrijd, terwijl ze niet eens wisten dat dit moest. Bovendien kan het gebrek aan een rapport het tuchtproces vertragen. Dit maakt het voor de aanklager en de tuchtcommissie lastig om de zaak snel af te handelen. Dus, hoe zit dat precies?

Beslissing van de scheidsrechter

Een vraag die vaak gesteld wordt is: wanneer kiest een scheidsrechter ervoor om een wedstrijd stil te leggen? Scheidsrechters nemen deze beslissing niet lichtzinnig. Ze waarschuwen supporters eerst meerdere keren bij verbaal geweld, discriminatie of ongeregeldheden. Maar een wedstrijd kan ook gestaakt worden door slecht weer. Het publiek kan nog een regen jas voor heren dragen, maar als het echt weer echt slecht wordt, dan kan de scheidsrechter deze staken.

Procedure bij wangedrag

Als er voor het eerst iets misgaat, haalt de scheidsrechter beide aanvoerders erbij en vraagt hun hulp om de supporters tot rust te brengen. Als het gedrag van het publiek niet verbetert, gaat de scheidsrechter over naar de volgende stap: hij legt de wedstrijd tijdelijk stil en stuurt de spelers naar de kleedkamers.

Hervatting van de wedstrijd

Als het gedrag van het publiek niet verbetert of zelfs verslechtert na de pauze, dan zal de scheidsrechter de wedstrijd definitief stopzetten. Zij kunnen hun groene trenchcoat en fansjaals meenemen en vertrekken. De wedstrijd zal later doorgaan zonder publiek, beginnend vanaf het moment waarop deze gestopt was en met de stand zoals die op dat moment was.

Spelers en hervatting

Wordt de wedstrijd hervat? Dan mogen alle speelgerechtigde spelers die op dat moment op de lijst van het team stonden weer meedoen. Spelers die al gewisseld waren of die uitgesloten waren voor de wedstrijd werd gestopt, mogen niet meer meespelen.

Sancties voor de club

Wanneer een wedstrijd wordt gestaakt, heeft dit gevolgen voor de betrokken clubs. Als de supporters van een club zich misdragen, wordt die club verantwoordelijk gehouden en krijgt automatisch een geldboete van de KNVB. Deze boete kan nog hoger uitvallen als de wedstrijd niet wordt hervat. Dit heeft namelijk financiële gevolgen voor de hele organisatie.

Individuele straffen

Naast de gevolgen voor clubs kan wangedrag van supporters ook leiden tot persoonlijke straffen. Mensen die zich misdragen, kunnen een stadionverbod krijgen dat varieert van drie maanden tot levenslang. Dit verbod kan worden opgelegd door de politie, de rechter, of de voetbalorganisatie zelf. Soms wordt dit gecombineerd met een (kleine) geldboete.

Optreden tegen wangedrag

Het is belangrijk om wangedrag te voorkomen om de passie en verbondenheid die voetbal met zich meebrengt te behouden. Daarom wordt er strenger opgetreden tegen relschoppers die het imago van het Nederlands voetbal schaden. Een stadionverbod voorkomen is niet alleen belangrijk voor de supporter zelf, maar ook om de sportieve integriteit van het voetbal te behouden. Nu weet ook jij wat er gebeurt als er een voetbalwedstrijd gestaakt dreigt te worden. Laten we het met z’n alle voorkomen!

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.