Gewijzigd Ajax verslaat De Graafschap en gaat naar halve finale beker

John Heitinga spaarde vanavond meerdere spelers in de kwartfinale van de KNVB Beker. De Ajax-coach begon met zeven wijzigingen tegen de eerste divisionist De Graafschap. Of dit het spel van Ajax ten goede kwam was de grote vraag voor deze bekerpot. In stadion De Vijverberg werd er om 21.00 gefloten voor het beginsignaal.

Het stadion was stijf uitverkocht. Ex-Ajacied Siem de Jong had nog hoop deze wedstrijd te halen, maar de held van 2011 moest geblesseerd afhaken. De Graafschap had de eerste kans, maar de eerste kans van Ajax was direct raak: Brobbey gaf in de twaalfde minuut vanaf de linkerkant voor en de vaak bekritiseerde rechtsback Sanchez nam de bal direct op de slof. De bal viel prachtig binnen: 0-1!

De Amsterdammers dachten in de negentiende minuut weer te scoren, maar Timber deed dit in buitenspelpositie. De 0-2 kwam er toch. In de zesentwintigste minuut was het eindelijk Steven Bergwijn die weer eens scoorde voor Ajax. Hij krulde randje zestien meter de bal hard langs doelman Jurjus. De wedstrijd leek al in vroeg stadium beslist. Bergwijn scoorde op 12 november vorig jaar voor het laatst.

De Graafschap kwam er eigenlijk niet aan te pas. Ajax had 82% balbezit en Conceição leek op weg naar een grote kans, maar de Portugees werd hard neergelegd door Schouten. Die laatste kreeg daarvoor terecht een gele kaart. Ajax kreeg nog een grote kans in de laatste fase van de eerste helft, maar er werd niet meer gescoord.

Er waren tijdens de rust geen wissels te noteren. De Graafschap leek via Schouten in de 49e minuut op 1-2 te komen, maar ook deze goal werd, net als twee keer eerder bij Ajax, afgekeurd wegens buitenspel. De landskampioen liet de teugels wat vieren en dat resulteerde in de 62e minuut in een kans voor Büttner. Het leek tijd voor vers bloed, maar omdat de wisselbordjes defect waren leverde dat vertraging op. Berghuis (voor Conceição) en Wijndal (Hato) werden ingebracht. Een minuut later kopte Brobbey uit een corner nog op de paal.

Ajax ging de laatste twintig minuten in zonder zorgen, ondanks dat De Graafschap meer risico in het spel legde. Korte kreeg nog een kansje voor de Doetinchemmers, maar de invaller schoot naast. Even later was het ex-Ajacied Hillen die de bal erg klungelig inleverde bij Brobbey en de spits maakte simpel de 0-3. Heitinga wisselde nog eens drie keer en de trainer wist ook dat de wedstrijd definitief binnen was.
Op naar de halve finale. Op zaterdag aanstaande wordt er geloot.

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Lindhout

Scoreverloop:

0-1, Sanchez (12)

0-2, Bergwijn (26)

0-3, Brobbey (78)

De Graafschap: Jurjus; Fortes, Hillen; Schouten (geel) (Önal/70), Schenk, Büttner; Brittijn, Kaak (Korte/70), Valencia (Bouihrouchane/76); Neghli (Kaandorp/90), Haen (Raterink/76).

Wissels De Graafschap: Bakker, Bisselink, Bouihrouchane, Hardeman, Kaandorp, Korte, Raterink, Schoppema, Wieggers, Willemsen, Van der Heiden, Önal.

Ajax: Pasveer; Sánchez, Timber, Bassey, Hato (Wijndal/70); Kudus, Grillitsch (Fitz-Jim/81, geel), Klaassen (Álvarez/81); Bergwijn (Tadić/81), Brobbey, Conceição (Berghuis/70).

Wissels Ajax: Baas, Berghuis, Fitz-Jim, Lucca, Regeer, Rensch, Rulli, Stekelenburg, Tadić, Wijndal, Álvarez.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.